U trendu

Devizne rezerve NBS 9,29 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna 2016. godine iznosile su 9,29 milijardi evra, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

U junu su devizne rezerve povećane za 27,3 miliona evra i pored toga što je i u tom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su oko 7,66 milijardi evra i bile su veće za 64 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

NBS je istakla da je povećanje i neto i bruto deviznih rezervi naročito značajno kada se u obzir uzmu činjenice da su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu povećane odlukom gradjana Velike Britanije da izadju iz Evropske unije, ali i da su ta povećanja ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovladjuju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u junu iznosila je 589,4 miliona evra i bila je za 93,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 3,56 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.