Devizne rezerve NBS 9,29 milijardi evra

Foto: Beta

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna 2016. godine iznosile su 9,29 milijardi evra, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

U junu su devizne rezerve povećane za 27,3 miliona evra i pored toga što je i u tom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su oko 7,66 milijardi evra i bile su veće za 64 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

NBS je istakla da je povećanje i neto i bruto deviznih rezervi naročito značajno kada se u obzir uzmu činjenice da su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu povećane odlukom gradjana Velike Britanije da izadju iz Evropske unije, ali i da su ta povećanja ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovladjuju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u junu iznosila je 589,4 miliona evra i bila je za 93,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 3,56 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar