Devizne rezerve Srbije u novembru 12,8 milijardi evra

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra 12,8 milijardi evra, i niše su za 206,6 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra su iznosile 10,5 milijardi evra.

Iz centralne banke ističu da su devizne transakcije u novembru imale pozitivan neto efekat od ukupno 23,8 miliona evra, odnosno da su prilivi bili veći od odliva, najviše zahvaljujući aktivnostima NBS na domaćem deviznom tržištu, a da je mesečno smanjenje ukupnog nivoa rezervi u celosti rezultat negativnog neto efekta tržišnih kretanja u iznosu od 230,4 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve tokom novembra po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, od 158,0 miliona evra, u celosti su pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države (143,7 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima iznosili su ukupno 54,8 miliona evra, i bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 45,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 558,4 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-novembar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.872,2 miliona evra.

Kao i od početka ove godine, u novembru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto kupila 115 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,62 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.