U trendu

DFC i komercijalne banke ponudice kreditne linije privredi

EOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem, koga je primio u oproštajnu posetu.

Tokom susreta zaključili su da je jedan od važnih rezultata saradnje u proteklom periodu bio otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finanasija, na sastanku je rečeno da će se sa DFC-om uskoro sprovoditi i prva garantna šema.

Na taj način, DFC i komercijalne banke, sa kojima sarađuje, će ponuditi konkretne kreditne linije privredi.

Mali i Godfri su razgovarali i o ostalim zajedničkim projektima koji se trenutno sprovode, i istakli da je mnogo toga urađeno u proteklom periodu.

Saglasili su se da je važno da se unapređuje ekonomska saradnja, te da se privlače američki investitori koji bi još više ulagali u Srbiju.

U tom smislu, Mali je ponovio da Srbija postiže odlične ekonomske rezultate, da je prošle godine imala privredni rast od 7,4 odsto, kao i da je postala poželjna destinacija za investicije.

Takođe, prošle godine Srbija je privukla 3,9 milijardi evra stranih investicija, što je više nego 2019. godine, koja je bila rekordna.

Ambasador Godfri je istakao da je Srbija u poslednjih nekoliko godina postala apsolutni ekonomski lider na Zapadnom Balkanu, a ministar je rekao da je važno da druge ekonomije prate Srbiju, kako bismo svi zajedno bili još jači kao region.

Ministar Mali se zahvalio ambasadoru Godfriju na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i poželeo mu mnogo sreće i uspeha u budućem radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar