Di Majo krivi zvanični Pariz za krah pregovora Fijata i Ren

MILANO – Italijanski ministar industrije Luiđi Di Majo okrivio je francusku državu za debakl pregovora o spajanju između Fijat Krajselra i Renoa, rekavši da je mešanje Pariza dovelo do takvog ishoda.

„Mešanje države je ono što je dovelo da pregovori ne uspeju i Reno nije srećan zbog toga. To je bio jedan tržišni poduhvat koji je mogao da pomogne Italiji i Italijanima“, rekao je za Radio 24 Di Majo, koji je takođe zamenik premijera, prenosi Rojters.

„Smatram da se Francuska ponela loše u poslu koji je jedan tržišni poduhvat za koji smo mi pokazali uvažavanje. U kontaktima sa Fijat Krajslerom i njegovim najvišim rukovodiocima ispoljili smo uvažavanje prema kompaniji i njenim pregovorima“, rekao je on.

Fijat je u sredu uveče povukao svoju ponudu za spajanje s Renoom navodeći kao razlog „političke prilike u Francuskoj“.

Fijat je u saopštenju naveo da i dalje „čvrsto stoji iza argumenata o potrebi hitne transformacije iznetih u predlogu“, napominjući da je predlog bio uglavnom dobro primljen na tržištima i u auto industriji, te da bi doneo korist obema stranama.

„Međutim, postalo je jasno da u Francuskoj trenutno ne postoje politički uslovi da se jedno takvo spajanje uspešno sprovede“, poručili su iz Fijata.

Francuska vlada, kao najveći pojedinačni akcionar u Renou sa udelom od 15 odsto, postavila je četiri uslova u vezi sa Fijatovom ponudom – garancije za radna mesta u Francuskoj, da vada dobije mesto u upravnom odboru zajedničke kompanije, da sedište udružene kompanije bude u Francuskoj i da Nisan kao dugogodišnji partner Renoa da pristanak za ovo spajanje.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je juče povodom kolapsa pregovora da su u pogledu prva tri uslova postigli dogovor, dok je pitanje Nisanovog pristanka ostalo otvoreno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.