U trendu

DiB povećao rejting Srbije iz visokorizične u zemlju umerenog rizika

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) saopštila je danas da je Srbiji povećala rejting iz visokorizične u zemlju umerenog rizika.

Kako je objašnjeno, na povećanje rejtinga Srbije uticala su „brojna pozitivna ekonomska kretanja i politička stabilnost“.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u njoj, i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Po oceni DiB, istoj grupi po oceni rejtinga u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting imaju Slovenija, Poljska, Rumunija, Litvanija i Letonija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, dok najbolji rejting medju istočnoevropskim zemljama imaju Češka, Slovačka i Estonija, koje pripadaju grupi zemalja sa niskim rizikom.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

U poredjenju sa ostalim evropskim državama, Srbija je u grupi sa Italijom, Kiprom, Portugalom i Turskom.

U maju je kreditni rizik povećan Hrvatskoj, Omanu i Jordanu, a smanjen Kipru.

„Veliki priliv deviza u Srbiji bi trebalo da obezbedi porast državnih rezervi u narednom periodu. Glavni priliv se očekuje od izvoza, čiji prihodi od februara rastu po godišnjoj stopi od 15,8 odsto, podstaknuti stranim investicijama u proizvodnom sektoru u Srbiji, zdravim rastom ekonomije u Nemačkoj i padom vrednosti dinara“, navodi se u izvštaju DiB.

Procenjeno je da će priliv stranih direktnih investicija u Srbiji biti oko dve milijarde evra, usled velikih privatizacija i investicija ove godine, a navedeno je i da nisu zanemarljiva ni sredstva od srpske dijaspore koja učestvuju u BDP-u sa oko 10 odsto.

Očekuje se veći odliv kapitala iz Srbije „usled servisiranja državnog duga, razduživanja banaka, povraćaja sredstava od stranih investitora i ilegalnih odliva“.

„Po indeksu percepcije korupcije u 2015. godini Srbija je na 71. mestu u svetu. Vlada preduzima značajne korake u borbi protiv korupcije, ali bi trebalo da se fokusira sa pojedinačnih slučajeva na širu strategiju za borbu, kako bi se investitorima olakšala komunikacija sa državnim institucijama, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje licence, pri plaćanju poreza i drugim poslovima“, navodi se u izveštaju DiB.

DiB je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanije Bisnode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar