U trendu

DiB: Srbija otežano pristupa EU

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet) objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u zemlje sa visokim rizikom poslovanja i da joj je otežano pristupanje Evropskoj uniji.

„Pristupanje Srbije EU i dalje je bremenito teškoćama, jer pri svakom koraku unapred, proces istovremeno vodi korak unazad“, navodi se u novembarskom izveštaju DiB.

Pozitivno je, po proceni stručnjaka te bonitetske kuće, što su i Evropska komisija i Služba za spoljne poslove EU preporučile u oktobru da se Srbiji omogući otvaranje pregovora o članstvu, finalne faze u procesu pridruživanja, iako ta faza može trajati godinama.

„Istovremeno, Nemačka insistira na izmenama i dopunama poglavlja 35 pregovaračkog okvira, za koji Vlada Srbije tvrdi da je zahtev za priznanjem nezavisnosti Kosova. U međuvremenu, Srbija je ogorčena na razne države zapadne Evrope koje su glasale za prijem Kosovo u Unesko, uprkos masovnom uništavanju srpskih crkava i manastira od albanskog stanovništva Kosova u poslednjih nekoliko godina“, ukazuje DiB.

Dodaje se da podrška gradjana za članstvo u EU opada, tako da danas manje od 40 odsto stanovništva u Srbiji podržava članstvo, u poređenju sa 67 odsto pre dve godine.

„Ovakvo stanje se može odraziti na rast i stabilnost zemlje. Kratkoročno gledano, odsustvom evropske perspektive kod većine stanovništva gubi se impuls za reforme usled nedostatka uverljivog razloga za sprovođenje bolnih, ali neophodnih mera“, navodi se u izveštaju.

Analitičari DiB-a upozorili su da dugoročno, ukoliko Srbija ostane izvan EU, postoji veliki rizik od nazadovanja u autoritarni i ekonomski etatizam, a u još gorem slučaju, zemlja može biti upletena u nove etničke sukobe u regionu.

Oni su, komentarišući uticaj migrantske krize na Srbiju, ocenili da Vlada Srbije može biti primorana da zatvori južnu granicu sa Makedonijom i time zaustavi dalji priliv migranata, čime bi se povećao rizik za prolaz robe kroz Srbiju, s obzirom da je to glavni put od Grčke i Turske do centralne Evrope.

„Krajem oktobra, EU je usvojila plan od 17 tačaka namenjen da zaustavi protok migranata, uključujući i izgradnju prihvatilišta na Balkanu, ali ne postoji garancija da će se migranti tu zaustaviti, naročito što više stotine hiljada njih ide dalje ka Evropi. Kao rezultat toga za Srbiju je zatvaranje granice možda i jedina održiva alternativa velikom nagomilavanju ljudi u zemlji“, procena je DiB.

Dun & Bradstreet (D&B) je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rating.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.