U trendu

Digitalna transformacija stvara nova zanimanja u Kini

Digitalna transformacija i tehnološke inovacije dovele su do novih profesija koje zahtevaju nove veštine i znanja u različitim industrijama, usred napora Kine da promoviše visokokvalitetni razvoj.

Kina je na listu priznatih zanimanja dodala 158 novih profesija od 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo za ljudske resurse i socijalno osiguranje. Kako prenosi Sinhua, Ministarstvo je počelo da radi na reviziji u aprilu prošle godine kako bi ažuriralo izdanje liste zanimanja objavljeno 2015.

Time je ukupan broj zanimanja na novorevidiranoj listi porastao na 1.639, navodi Ministarstvo.

Sve jači digitalni talasi uticali su na tržište rada na različite načine, na primer, obezbeđujući više vrsta posla. Revidirana lista identifikuje 97 profesija povezanih sa digitalnim sektorima.

Ovaj potez je osmišljen tako da zadovolji potrebe za zapošljavanjem u rastućoj digitalnoj ekonomiji i podrži njen razvoj, posebno u tehnološkim inovacijama i izgradnji tima talenata, rekao je Vu Liduo, direktor tehničkog centra za obuku za zapošljavanje pri Ministarstvu.

Pokrenut je program za pružanje obuke za inženjere digitalne tehnologije, koji svake godine pokriva oko 80.000 ljudi, rekao je zvaničnik ministarstva Li Đinšeng.

Kineska digitalna ekonomija je rasla po prosečnoj stopi od 15,9 procenata od 2012. do 2021. Tokom tog perioda, udeo digitalne ekonomije u kineskom BDP-u se povećao sa 20,9 procenata na 39,8 procenata, što predstavlja godišnji prosečni porast od oko 2,1 procentnih poena, navodi se u “beloj knjizi” o globalnoj digitalnoj ekonomiji koju je objavila Kineska akademija za informacione i komunikacione tehnologije.

Najnovije izdanje liste takođe sadrži profesije u novim industrijama u zemlji, kao što su kriptografski inženjering, upravljanje ugljenikom i finansijska tehnologija.

Dodavanjem novih vrsta poslova na listu, očekuje se podsticanje razvoja srodnih industrija, povećanje zaposlenosti i jačanje stručnog obrazovanja i obuke.

Kina je 1999. objavila svoju prvu referentnu knjigu o klasifikacijama zanimanja. Kina je 2010. godine počela da revidira referentnu knjigu dodavanjem novih vrsta poslova i objavila je revidirano izdanje priručnika 2015. godine.

Ministarstvo je saopštilo da su uloženi napori da se formulišu nacionalni standardi za nova zanimanja i pokrenu kursevi stručnog usavršavanja kako bi se kultivisao veći broj talenata.

Kina je ove godine povećala potrošnju iz javnog budžeta za poboljšanje egzistencije ljudi i održavanje stabilnog tržišta rada.

Izdaci za socijalno osiguranje i zapošljavanje iznosili su 2,53 hiljada milijardi juana (oko 365,05 milijardi američkih dolara) u prvih osam meseci 2022. godine, što je povećanje od 6,6 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar