najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dinar stabilan, grčke banke u Srbiji likvidne

Razvoj krize u Grčkoj nije uticao na slabljenje dinara, a Narodna banka Srbije (NBS) spremna je da primeni adekvatne mere kako bi osigurala da poslovanje banaka u grčkom vlasništvu ostane uredno i stabilno, rekli su danas u NBS.

Kako je agenciji Beta rečeno, centralna banka pojačano prati poslovanje četiri banke u Srbiji u grčkom vlasništvu, naročito njihovu likvidnost i odnose sa matičnim grupama kako bi se sprečio nekontrolisani odliv sredstava iz zemlje i do sada nisu primećeni problemi, povlačenje novca ni značajniji odliv štednje.

“Do sada ove banke nisu ispoljile problem sa likvidnošću, već imaju pokazatelj likvidnosti iznad ukupnog u domaćem bankarskom sektoru, nije primećen odliv sredstava po osnovu povlačenja od strane matica, kao ni značajniji odliv štednih depozita”, navela je NBS, koja pojačane mere primenjuje od 29. juna.

Dodaje se da je NBS u stalno komunikaciji sa predstavnicima Evropske centralne banke (ECB) kao nadležnim supervizorom za grčke bankarske grupacije, redovno razmenjuje informacije o tekućim dešavanjima vezanim za grčku krizu i nameravanim potezima ECB-a, tako da je u stanju da pravovremeno primeni adekvatne mere kako bi osigurala da poslovanje banka u grčkom vlasništvu bude stabilno.

NBS je navela da je posle objavljivanja rezultata referenduma u Grčkoj, na svetskim finansijskim tržištima je zabeležen pad vrednosti evra u odnosu na najvažnije svetske valute, ali je evropska valuta posle početnog slabljenja, delimično povratila svoju vrednost u današnjem prepodnevnom trgovanju.

S obzirom na to da je srpska privreda u spoljnotrgovinskim odnosima prvenstveno usmerena na privrede evrozone, dodaje se, veće promene evra u odnosu na vodeće svetske valute imaju relativno manji uticaj na kretanja na domaćem deviznom tržištu.

“Dosadašnja dešavanja u vezi sa krizom u Grčkoj nisu uticala bitnije na kretanja na domaćem deviznom tržištu, niti na slabljenje dinara u odnosu na evro”, navela je NBS.

Ističe se i da uprkos povećanoj neizvesnosti na međunarodnom valutnom tržištu, dinar je protekle nedelje bio stabilan, čak su povremeno na tržištu bili prisutni i pritisci u pravcu jačanja dinara, tako da je NBS intervenisala kupovinom 40 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije vrednosti dinara.

“NBS pažljivo prati promene međuvalutnih odnosa na međunarodnim tržištima i raspolaže adekvatnim instrumentima da blagovremeno spreči prelivanje eventualnih negativnih kretanja na domaće devizno tržište i obezbedi njegovu stabilnost”, rekli su u centralnoj banci.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike