U trendu

Direktor EMS-a:Kopač zloupotrebljava svoj položaj i zanemaruje istinu

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) Nikola Petrović uputio je danas direktoru Sekretarijata Evropske zajednice (EZ) Janezu Kopaču protesno pismo u kome se navodi da Kopač obmanjuje javnost i zloupotrebljava svoj položaj i iznosi u javnost pogrešne zaključke zanemarujući istinu.

„Jedini zaključak koji se nakon čitanja Vaših izjava nameće jeste da ste, namerno i maliciozno izvlačeći iz konteksta odredjene podatke i informacije, zloupotrebili svoj položaj direktora Sekretarijata EZ i sveli veoma ozbiljnu priču na 40.000 evra koje JP EMS neće da plati, a sa ciljem obmanjivanja javnosti“, piše u pismu dostavljenom medijima.

Kako se navodi u saopštenju EMS-a, Petrović je u pismu naveo, da ne može da sakrije svoje razočaranje Kopačevim gestom da se on posle njihovog zajedničkog sastanka, obratio srpskoj javnosti iznoseći svoje pogrešne zaključke i zanemarujući istinu.

„Ne mogu da se otmem utisku da ste od samog početka, odnosno i pre našeg sastanka, imali zadnje namere i pripremljenu izjavu, i da vas u suštini istina nije ni zanimala“, ističe se.

Petrović je naveo i da je tokom nedavno održanog sastanka predstavnika EMS-a i EZ objašnjena hronologija aktivnosti EMS-a i da je uručena celokupnu prepiska tog JP sa Centralnom agencijom za alokaciju u jugoistočnoj Evropi (SEE CAO) u Podgorici i da se Kopač sam uverio u nedorečenost stavova SEE CAO.

„I posle devet meseci komunikacije izmedju EMS-a i SEE CAO, mi i dalje ne znamo uslove za ulazak u vlasničku strukturu, niti je SEE CAO izmenio pristupnu taksu za svoje usluge, kako je dogovoreno na našem zajedničkom sastanku u Beču 26. novembra 2015. godine“, napisao je Petrović.

On je naglasio i da je JP EMS javno preduzeće i da za svako plaćanje mora da ima jasno i precizno opredeljenu i definisanu namenu i podlogu u zakonu, što je Kopaču rečeno nekoliko puta.

„To su srpski zakoni i mi moramo da ih poštujemo. Vi tražite od nas suprotno. Još to predstavljate kao našu grešku.Postupajući na ovaj način, ne ostavljate mi drugu mogućnost nego da zaključim da ste namerno manipulisali činjenicama sa ciljem obmanjivanja srpske javnosti“, naglašava se u pismu.

Petrović je naveo i da ga je iznenadio Kopačev predlog u pogledu odnosa EMS-a i kosovskog operatera prenosa  KOSTT, da EMS sam jednostrano pogazi Briselski sporazum.

„Vi ste se i ovim povodom obratili srpskoj javnosti banalizujući ceo slučaj i aludirajući da je opet EMS kriv, zanemarujući pritom činjenicu da je EMS ispunio svoje obaveze po tom sporazumu. Zanemarili ste i činjenicu da prištinska strana nije ni počela sa primenom Briselskog sporazuma i da je rešenje celog slučaja u njihovom dvorištu. I ovde ne mogu da se otmem utisku da ste manipulisali javnošću pokušavajući da relativizujete sporazum koji su u Briselu potpisala dva premijera i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini“, naglašava se.

Petrović je u pismu naveo i da JP EMS niko ne može da ucenjuje i da će ubuduće biti vrlo obazriv u svakom kontaktu sa Kopačem i Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kopač je pre par dana izjavio da bi Srbija zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama EZ i teškoćama u pregovorima o članstvu u EU.

Prema rečima Kopača, pored Srbijagasa drugo otvoreno pitanje odnosi se na članstvo EMS-a u Birou za dodelu koordinisanih preograničnih kapaciteta u Podgorici, a za EMS je sporna tarifa od 40.000 evra koja mora da se plati, dok se treće otvoreno pitanje odnosi na saradnju EMS-a i kosovskog operatera prenosa KOSTT koja predvidja osnivanje nove firme za snabdevanje, što do sada nije učinjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.