U trendu

Direktor Tošibe podneo ostavku

Direktor Tošibe (Toshiba) i još osam rukovodilaca te japanske kompanije podneli su ostavke zbog lažiranja knjigovodstvenih knjiga čime su naduvani profiti kompanije za 152 milijarde jena (1,2 milijarde dolara) za nekoliko godina.

Tošiba je priznala sistematsko zataškavinje koje je počelo 2008. Više sektora Tošibe, među kojima za kompjuterske čipove i personalne kompjutere, imali su finansijske probleme, ali su direktori kao „izazov“ postavili nerealne ciljeve za profite, posle čega su potčinjeni lažirali rezultate.

Pored problema u delu za elektroniku, perspektive Tošibe u nuklearnoj industriji, što je jedno od njenih osnovnih poslovanja, uzdrmani su nuklearnom katastrofom u Fukušimi 2011. što je izazvalo brigu u javnosti za bezbednost reaktora i smanjilo šanse za nove nuklearke. Svih 48 reaktora u Japanu je sada isključeno.

Direktor Hisan Tanaka je na početku konferencije za novinare držao pognutu glavu skoro pola minuta kao gest pokazivanja dubokog srama i kajanja. Ostavke su podneli njegov prethodnik, a sada potpredsednik kompanije Norio Sasaki i savetnik Acutoši Nišida, kao i još šest rukovodilaca.

„Imamo ozbiljnu odgovornost“, rekao je Tanaka i dodao da će Tošiba morati da „izgradi novu strukturu“ da se reformiše.

Tošiba je saopštila da su lažiranja nastavljena i u fiskalnoj godini završenoj u martu i da rad na reviziju, koji treba da pokaže pravu finansijsku sliku, još nije završen.

Skandal u Tošibi je ponovo istakao probleme u korporativnom upravljanju u Japanu uprkos nastojanjima da se poveća nezavisan nadzor kompanije. Pre nekoliko godina proizvođač medicinske opreme i kamera Olimpus (Olympus) imao je skandal pošto je njen predsednik Britanac Majkl Vudford obelodanio zataškavanje gubitaka.

Tošiba se izvinila akcionarima i kupcima, a osnovala je i nezavisnu grupu da analizira kako je došlo do skandala i šta treba uraditi da se tako nešto opet ne desi.

Japansko društvo je konformističko i na uzbunjivače se gleda s neodobravanjem, ocenjuje agencija Asošiejtid pres dodajući da zakonska zaštita uzbunjivača nije na nivou Zapada.

Dugovečne kompanije poput Tošibe obično imaju izrazito hijerarhijsku strukturu što zaposlenima otežava da ospore naloge s vrha.

Proteklih godina se pojavilo nekoliko slučajeva sistematskog zataškivanja u poznatim kompanijama, ali za razliku od sličnih skandala na Zapadnu, nije bilo bogaćenja zaposlenih. Radnici su često sarađivali kako bi „spasili obraz“ kompanije, kao 2000. kad je proizvođač automobila Micubiši (Mitsubishi) skrivao kvarove. Skandal sa spornim računovodstvom pojavio se i u Saniju (Sanyo).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar