U trendu

Direktori za 3 dana već zaradili godišnju radničku platu

Na kraju prva tri radna dana u Novoj godini, svaki generalni direktor u Ujedinjenom Kraljevstvu zaradiće u proseku onoliko novca koliko će običan radnik uneti u kuću tokom cele 2018. godine, pokazuje današnji izveštaj britanskog Centra za visoke zarade i Čarterd Instituta za kadrove i razvoj.

Mada je jaz u naknadama za rad očigledno predubok, on je ipak manji u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u studiji, urađenoj usled rastućeg političkog i nezadovoljstva investitora u Velikoj Brtianiji zbog prenaduvanih direktorskih plata, prenosi agencija „Blumberg“.

„Sistem ove godine funkcioniše malo bolje. Prema našoj računici, tipičan generalni direktor treba da radi 32 sata umesto ranijih 28 sati da bi zaradio godišnju platu prosečnog radnika“, kaže Stefan Štern, direktor Centra za visoke plate, neprofitne tink-tenk organizacije.

„Blumberg“ napominje da se u analizi pošlo od pretpostavke da rukovodioci rade po ceo dan.

U poslednjih nekoliko godina, u Velikoj Britaniji je zabeleženo nezadovoljstvo investitora zbog nivoa plata koje se isplaćuju najvišim rukovodiocima u nekim kompanijama listiranim na Londonskoj berzi, među kojima su i medijska kuća „Skaj“ i izdavačka kompanija „Pirson“.

Druge firme su, da bi izbegle protestne glasove, prilagođavale platne pakete za najviši menadžment, smanjujući iznos njihovih osnovnih plata ili drugih beneficija.

Pored pritisaka akcionara, i britanska premijerka Tereza Mej je tokom izborne kampanje izjavljivala da je borba protiv nejednakosti u britanskom društvu cilj njene vlade.

Dve godine kasnije, kako navodi „Blumberg“, Mejova je i dalje na početku i tek treba da donese nekakav zakon koji će ograničiti plate rukovodilaca.

„Još uvek ima prevelikih i neopravdanih gepova između zarada rukovodeće vrhuške i ostatka radne snage“, naveo je Stern u saopštenju.

Najnovije računice izvedene su na osnovu ranijih nalaza ove dve organizacije, a prema kojima su zarade direktora britanskih kompanija koje ulaze u sastav referentnog indeksa Londonske berze FTSE 100 pale za petinu u 2016. godini na 4,5 miliona funti (5,4 miliona dolara) godišnje, a drugog koji pokazuje da raspon plate izvršnog direktora prema radniku iznosi 120 prema 1.

To je daleko niži raspon nego u SAD-u, gde su izvršni direktori kompanija iz sastava berzanskog indeksa S&P 500 primili u proseku zarade od 13,1 milion dolara, što predstavlja racio od 347 prema 1, prema podacima sindikata AFL-CIO, zaključuje njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar