U trendu

Ditman: Dobra godina za srpsko-nemačku privrednu saradnju

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman (Axel Dittmann) večeras je ocenio da je 2015. bila dobra godina za nemačke privrednike  Srbiji, da su napravljeni dobri poslovi i da su došle nove nemačke firme.

„2015. godina je bila dobra, a biće dobra i 2016.“, rekao je Ditman, pozdravljajući nemačke i srpske privrednike na tradicionalnoj božićnoj zabavi u Beogradu.

On je najavio da će 2016. godine biti otvorena Privredna komora Nemačke u Srbiji.

Ditman je ocenio da je Srbija napravila veliki preokret u ovoj godini i ponovio ocenu MMF-a da će ove godine imati privredni rast nešto ispod jedan odsto, a dogodine i do 1,8 odsto.

Nemački ambasador je istakao da je u zakonodavnim aktivnostima načinjen veliki pomak za bolji legislativni okvir za privrednike, kao što su novi Zakon o radu i zakon koji reguliše gradjevinske dozvole. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti doneti i drugi propisi za bolji poslovni ambijent u Srbiji.

Ditman je ukazao na to da će otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU sledeće nedelje, kao i narednih poglavlja – 23 i 24 o vladavini prava nešto kasnije, stvoriti bolju pravnu atmosferu u Srbiji, a samim tim i bolji privredni ambijent.   

Predsenik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger večeras je uručio organizaciji „Banka hrane“ donaciju od 165.890 dinara, što je prikupljeno tokom proslave Oktobar festa u Srbiji.

Nemačko-srpsko privredno udruženje je najveće bilateralno udruženje u Srbiji, koje sada ima 307 članova, dok ih je pre 13 godina bilo 20. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.