U trendu

Đedović: Zelena tranzicija je trajno opredeljenje Srbije

BEOGRAD – Zelena tranzicija je trajno opredeljenje Srbije, istakla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa direktorom sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.

Ona je naglasila važnost saradnje sa Energetskom zajednicom u planiranju i sprovođenju aktivnosti čiji će rezultat biti veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.
Đedović je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, istakla da sprovođenje ciljeva u oblasti energetike i klime podrazumeva da sačuvamo našu energetsku stabilnost, istovremeno ostvarujući ciljeve zelene tranzicije koja treba da bude finansijski i socijalno održiva i doprinese da dugoročno imamo jak i održiv energetski sistem.
Ministarka je istakla da je, osim obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom i energentima u uslovima energetske krize, jedan od prioriteta reformisanje energetskog sektora, uključujući efikasnije funkcionisanje energetskih preduzeća.
“Činjenica da je Srbija otvorila Klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost je podsticaj da nastavimo da još efikasnije radimo na usaglašavanju našeg zakonodavstva sa zahtevima i propisima EU“ rekla je ona.
Lorkovski je izrazio zadovoljstvo što vidi posvećenost Srbije putu energetske tranzicije i poručio da ona na tom putu može da računa na punu podršku Energetske zajednice.
Istakao je da će ova međunarodna energetska organizacija nastaviti da podržava Srbiju na putu energetske dekarbonizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.