U trendu

Đerlek: Potrebno raditi na unapređenju regionalnog potencijala

POŽAREVAC – Potrebno raditi na unapređenju regionalnih potencijala kako bismo obezbedili ravnomerni regionalni razvoj, kao i da podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima bude sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom, izjavio je danas ministar u Vladi Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek.

Đerlek je, prilikom obilaska Požarevca i Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, istakao da je država opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

Kako je rekao, kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet će pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Tokom posete Požarevcu, ministar je obišao i pčelarsku farmu „Živković“ iz Biskuplja kod Velikog Gradišta, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu, a kojoj je Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ pomogla oko pisanja projekta i aplikaciji za sredstva iz fonda EU.

„Mislim da je su agencije za regionalni razvoj najvažniji element na terenu. Mi smo evo obišli gotovo sve regionalne agencije na teritoriji čitave Srbije, i to je ono gde vas na licu mesta obaveštavaju. One imaju veliku i značajnu ulogu u smislu implementacije regionalnih projekata i podrške lokalnim samoupravama kao i malim i srednjim preduzećima“, rekao je Đerlek za Tanjug.

Dodao je da je pčelarska farma Živković uspešan primer saradnje jednog malog gazdinstva i regionalne agencije.

„Imali su pomoć regionalne agencije u smislu izrade projekta. I to je jedna sjajna priča. Ono što je neophodno da mi prepoznamo u svim našim regionima koji su to potencijali, i kako da radimo na njihovom unapređenju“, istakao je ministar.

Direktorka Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ Ivana Antonijević da je veliko zadovoljstvo prezentovati sjajne primere saradnje agencije, poput ovog sa gazdinstvom „Živković“ koje se već tradicionalno bavi pčelarstvom i dolazi do nekih zavidnih rezultata kao primer sjajne prakse.

„Naša uloga je da pomažemo na poseban način i na nerazvijenim područjima i opštinama upravo onim malima koji traže mesto u lancu vrednosti i pomognemo im da iskoriste neka sredstva bez obzira da li su u pitanju strani donatori i donacije Evropske unije ili nacionalni fondovi“, rekla je Antonijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar