U trendu

Đinović: Podatke prikupljamo po zakonu, bezbedni su

BEOGRAD – Pomoćnik direktora Poreske uprave i direktor Centra za velike poreske obveznike Miroslav Đinović rekao je da se i u Poreskoj upravi (PU) pitaju zašto se podigla tolika prašina oko dopisa PU turističkim agencijama da dostave podatke o fizičkim licima koja su uplaćivala aranžmane veće od 5.000 evra, jer su to podaci koje Uprava shodno zakonu pribavlja u okviru redovnih aktivnosti na utvrđivanju porekla imovine.

On je za Tanjug televiziju istakao da su podaci o aranžmanima od 5.000 evra pa naviše samo podaci koji se pridružuju ostalim podacima.

„Sam podatak da je neko putovao za 5.000 ili za 15.000 evra, a da pri tom nema drugih oblika imovine koji su nelegalno stečeni ili neprijavljeni nije razlog da se taj neko brine. Razloga za brigu nemaju ni turističke organizacije, jer su njihovi podaci bezbedni i dobro čuvani i tretiramo ih kao službenu tajnu“, rekao je Đinović.

Na pitanje zašto je kao granična izabrana baš suma od 5.000 evra rekao je da je Poreska uprava na stanovistu da je ovaj iznos za jedno turističko putovanje značajno veliki i da predstavlja samo jedan mali indikator da se radi o bogatom pojedincu.

„To je podatak koji se pridružuje svim ostalim prethodno utvrđenim vrednostima imovine poreskog obveznika, kao što su recimo vrednost vile koju on poseduje, akcija, štednih uloga i tome slično“, rekao je Đinović za Tanjug televiziju.

Upitan da li su neke agencije već dostavile podatke, on je rekao da su ih dostavile tri i da je jedna velika organizacija dostavila podatke da su za tri godine samo četiri osobe koristile tako vredne aranžmane.

„To znači da uopšte nije reč o velikom broju ljudi“, zaključio je Đinović.

On je, takjođe, rekao da nije tačno da Poreska uprava na ovaj način krši pravo na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.