U trendu

Djordjević: Neefikasnost sudova otežava borbu protiv sive ekonomije

Vlada Srbije je dosta učinila u borbi protiv sive ekonomije i priprema nove mere i izmene zakona kako bi se stvorili konkurentni uslovi na tržištu i smanjio nelegalni rad, ali je potrebno da sudovi budu efikasniji u sporovima po osnovu prijava inspektora, kazao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

„Da bi rezultati u borbi protiv sive, ali i ‘crne’ ekonomije bili bolji potrebno je da sudovi budu efikasniji i da odredjuju propisane kazne“, kazao je Djodjević na konferenciji „Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije“.

On je istakao da bi u slučaju da su sudovi odredili maksimalne kazne za utvrdjenene nepravilnosti i kršenje zakona po osnovu prijava koje su podnosili inspektori rada u 2016. i 2017. godini bilo naplaćeno dve milijarde dinara, a da su donete presude o naplati samo 93,7 miliona dinara.

Dordjević je rekao da su radnici ti koji mogu najviše da učine da se spreči siva ekonomija i da treba da inspekciji prijavljuju kršenje njihovih prava.

Najavio je da će 2020. godine biti promenjen Zakon o radu kako bi inspektori imali ovlašćenje da u ime poslodavca potpišu ugovor o radu sa radnikom kojeg nadju da radi na crno.

„Takodje će inspektori moći da potpisu ugovor o radu na neodredjeno vreme sa radnikom koji duže nego što je zakonom dozvoljeno radi na odredjeno vreme“, kazao je Djordjević.

Cilj je, kako je dodao, da radnici budu kontrolori i da poslodavcu ne dozvole da krši njihova prava i nanosi štetu državi.

„Ministarstvo rada priprema izradu socijalnih karata, što je važna mera u borbi protiv sive ekonomije, kako se ne bi dešavalo da kršenjem propisa neki ljudi budu socijalni slučajevi i dobijaju pomoć države, a rade na crno ili im poslodavci isplaćuju minimalac i na ruke deo zarade“, rekao je Djordjević.

U izradi socijalnih karata i sprečavanju izbegavanja plaćanja poreza, kako je naveo, Srbija će slediti primer Danske gde je besplatan boravak u obdaništima i školovanje upravo zbog toga što je skoro nemoguće neplaćanje dažbina državi.

„Da bi bili što efikasniji u borbi protiv sive ekonomije potrebna nam je i pomoć gradjana koji moraju da imaju svest o tome da onaj ko vara državu vara i njih i njihovu decu“, kazao je Djordjević.

Konferenciju o borbi protiv sive ekonomije organizovala je Kolor medija u saradnji sa kompanijom Samsung čiji je direktor marketinga Milan Vujovć kazao da gradjani imaju visok nivo tolerancije na robu na sivom tržištu jer je jeftinija zbog toga što se na nju ne plaćaju porezi, ali da to dugoročno i kupcima te robe donosi veliku štetu.

„Samsung je uradio aplikaciju koja će inspektorima na terenu pomoći da prepoznaju robu koja nije legalno uvezena“, rekao je Vujović i pozvao druge kompanije da to učine ili na neki drugi način pomognu da se spreči nelegalna prodaja robe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.