U trendu

Djordjević o zaštiti ratnih memorijala sa madjarskim ministrom odbrane Tiborom Benkom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević, uoči zajedničke sednice vlada Srbije i Madjarske, razgovarao je sa madjarskim ministrom odbrane Tiborom Benkom o potpisivanju Memoranduma o saradnji u oblasti zaštite ratnih memorijala, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Djordjević je, kako se navodi, rekao da Srbija želi da obezbedi sveobuhvatnu zaštitu srpskih nepokretnih kulturnih baština i u drugim državama, a da je Madjarska jedna od tih zemalja.

„Verujem da će naši, dobri bilateralni odnosi dodatno jačati i u narednom periodu kao i da će se time otvoriti prilika i za potpisivanje drugih sporazuma, koji bi dodatno učvrstili odnose Srbije i Madjarske“, rekao je Djordjević.

Ministar odbrane Madjarske Tibor Benko istakao je da je saradnja sa ministrom Djordjevićem bila odlična i dok je bio na mestu ministra odbrane i da ne sumnja da će se nastaviti i dodatno unaprediti i u narednom periodu.

„Drago mi je što sa ministrom Djordjevićem, koji je sva pitanja od zajedničkog interesa rešavao brzo i na najefikasniji način, imam priliku da saradjujem i u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, rekao je Benko.

Nakon toga, Djordjević je, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Srbije Jelenom Tanasković razmenio iskustva o problemu ekonomskih migracija i poboljšanju demografske slike sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Madjarske Gionom Gaborom.

„Zadatak Srbije je da stvori mogućnosti kako bi mladi mogli, nakon školovanja da dobiju posao od kojeg bi mogli da osnuju svoje porodice i ostanu da žive u svojoj zemlji“, rekao je Djordjević.

Dodao je da je „formiran Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija, koji čine eminentni stručnjaci u toj oblasti i u čiji rad, znanje i iskustvo veruje“.

Istakao je da su postignuti „odlični rezultati u oblasti borbe protiv sive ekonomije kroz projekat ‘Reci NE radu na crnu’, kao i fazu u kojoj se Srbija trenutno nalazi kada je u pitanju proces uvodjenje socijalnih karata“.

On je rekao da će izrada socijalnih karata omogući „pravedniju i ekonomičniju raspodelu socijalne pomoći i drugih davanja, brže i lakše ostvarivanje prava gradjana i smanjenje zloupotrebe prava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.