U trendu

Djordjević očekuje da se rad na crno svede ispod proseka EU (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da veruje da će borba protiv sive ekonomije u Srbiji biti još efikasnija u narednom periodu i da će se prisutnost rada na crno svesti ispod proseka Evropske unije. 

On je na edukativnoj radionici u Pančevu, koja je sprovedena u sklopu projekta „Reci NE radu na crno“, kazao i da je u prvih šest meseci ove godine sprovedeno za 30 odsto više inspekcijskih nadzora nego u istom periodu prošle godine.

„Ono što nam daje nadu, da smo na dobrom putu u borbi protiv sive ekonomije, jeste to da već imamo manji broj ljudi koji rade na crno“, rekao je Djordjević, a saopštilo Ministarstvo.

Djordjević je naveo da će inspektori biti prisutni svuda i da se inspekcijski nadzori sprovode tako što u kontrole ne idu inspektori iz mesta u kojem se vrši nadzor, već se oni rotiraju.

„Ministarstvo je od marta tekuće godine, pokrenulo projekat ‘Reci NE radu na crno’ sa Norveškom ambasadom. Cilj Ministarstva jeste da, kroz medijsku kampanju, radnici i poslodavci razviju svest o svojim pravima i koristima koji imaju od sprečavanja rada na crno. Oni treba da znaju da inspektorat radi za dobrobit radnika, ali i dobrobit poslodavaca, sputavajući nelojalnu konkurenciju“, rekao je ministar.

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Djurović istakao je da je u toku prošle godine otkriveno 3.000 osoba koja rade na crno više nego 2016. godine. 

„Mere koje sprovodimo i dodatne kontrole inspektora dale su izvanredne rezultate. Otkrili smo 769 neregistrovanih subjekata koji su radili bez zakonskih regulativa. Posebno smo ponosni na činjenicu da je od 22.411 lica, koja su radila na crno, čak 21.171 njih zasnovalo radni odnos“, izjavio je Djurović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, predvidjeno je da se do kraja godine održi 10 radionica u gradovima širom zemlje koje imaju za cilj podizanje svesti o važnosti sprečavanja rada na crno i dodatne edukacije šire javnosti o pravima i obavezama radnika i poslodavaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar