U trendu

Djordjević: U planu izmene zakona o radu i o štrajku

Ministar za rad, zapošljava, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević danas je kazao da su u pripremi izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku, ali i drugih zakona koji doprinese boljoj poslovnoj klimi.

„Propisi treba da pogoduju privlačenju investitora, ali i radnicima, jer kad su radnici zadovoljni nema protesta, a to je dobro i za poslodavce“, kazao je Djodjević na predstavljanju publikacije „Bela knjiga“ Saveta stranih investitora u Srbiji u kojoj su preporuke za bolje uslove poslovanja.

Djordjević je rekao da se radi i na prekvalifikacijama i uvodjenju dualnog obrazovanja, kako bi moglo da se predvidi gde su potrebni radnici odredjenih struka, što je važno za investitore koji dolaze, ali i one koji već posluju u Srbiji.

„Prioritet je i borba protiv rada na crno jer bi to povećalo konkurentnost zemlje“, kazao je on i dodao da većina poslodavaca u Srbiji posluje legalno.

Djordjević je najavio i uvodjenje socijalnih karti, za šta je važna elektronska državna administracija.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova je rekla da poslodavci u Srbiji očekuju modernije radno zakonodavstvo.

„Napravljen je veliki korak napred kad je 2014. godine usvojen Zakon o radu. Od tada se u toj oblasti nije mnogo menjalo i očekujemo sledeći korak napred“, kazala je Mihajlova.
 
Ona je istakla da je sadašnji obračun zarada u Srbiji izuzetno komlikovan i da su neka od tih pravila zastarela.

„U Srbiji nije rešeno ni pitanje lizinga kadrova što onemogućava zdravu interakciju izmedju kompanija, agencija za zapošljavanje i zaposlenih“, rekla je Mihajlova.

Po njenim rečima, članice Saveta stranih investitora dosta ulažu na obuku zaposlenih, pre svega mlade koji nisu spremni za posao odmah kad izadju iz škole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.