U trendu

Djordjević: U Srbiji u 2017. godini 39 osoba stradalo zbog povreda na radu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da je u Srbiji tokom 2017, 39 osoba stradalo zbog povreda na radnom mestu. 

Navodeći da u svetu svake godine više od 2,7 miliona ljudi izgubi život usled profesionalnih bolesti i povreda na radu, Djordjević je kazao da je obaveza svakog poslodavca da zaposlenima obezbedi uslove za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu.

„Svaki radnik u Srbiji na kraju radnog dana mora da se vrati bezbedan i zdrav svojoj porodici, od tog cilja Ministarstvo za rad neće odstupiti ni u jednom trenutku. Radna mesta u Srbiji moraju biti prvenstveno zdrava i bezbedna, svi zaposleni to zaslužuju“, kazao je Djordjević na obeležavanju Dana bezbednosti i zdravlja na radu. 

On je kazao da je cilj kome Ministarstvo za rad teži u toj oblasti, smanjenje broja povreda na radnom mestu. 

„Zbog toga će Ministarstvo za rad i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu biti posvećeni nastavku promocije bezbednosti i zdravlja na radu. Naša misija je unapredjenje sistema kojim se dostižu najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu, što zahteva zajednički rad svih učesnika u sistemu pa ćemo nastaviti saradnju sa poslodavcima, sindikatima, zaposlenima, visokoškolskim ustanovama“, kazao je Djordjević. 

Po njegovim rečima, većina povreda na radu i profesionalnih bolesti može se sprečiti zbog čega je prevencija najisplativiji način rešavanja pitanja bezbednosti i zdravlja na radnom mestu. 

„Zato danas promovišemo prevenciju kao vodeći princip za sprečavanje povreda na radu i profesionalnih bolesti. Bezbedno radno mesto čini zaposlenog zadovoljnim što je preduslov veće produktivnosti i uspešnosti kompanija, a one su garant prosperitetnijeg društva i snažnije privrede“, kazao je Djordjević.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula ocenila je da je ulaganje u bezbednost i zdravlje na radu „investicija koja unapredjuje poslovanje i dobrobit svih zaposlenih“. 

„U uslovima ubrzanog ekonomskog razvoja i žive privredne aktivnosti, briga o zdravlju i bezbednosti radnika je jedan od imperativa i ciljeva u radu Ministarstva za rad, zato ostajemo posvećeni daljem razvoju i uspostavljanju svetskih normi u ovoj oblasti“, kazala je Marina Furtula. 

Ona je dodala da je ministar za rad formirao radnu grupu za izradu novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će kako je ocenila, biti „moderniji i pratiti tehnički napredak“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.