U trendu

Do upotrebne dozvole najbrže u Šapcu, Valjevu, Nišu

Rekorderi po brzini izdavanja upotrebne dozvole kroz sistem za elektronsko izdavanje dozvola u Srbiji su Šabac, Valjevo, Pančevo, Niš i Beograd, saopšteno je danas iz Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

To je rezultat prve analize koja je sprovedena od uvodjenja novog sistema 1. januara 2016. godine pa do 1. novembra.

Kako je navedeno, u ovih pet gradova se na upotrebne dozvole, koje predstavljaju završnu fazu pred početak gradjevinskih radova, čekalo od dva do 12 radnih dana.

Prvi medju najboljima  –  Šabac, izdavao je dozvole za svega dva radna dana, a do 1. novembra ih je u Šapcu izdato ukupno 125.

U Valjevu su ukupno izdate 104 dozvole, a podnosioci zahteva su ih dobijali u proseku za tri radna dana, dok se u Pančevu čekalo u proseku četiri radna dana, a taj grad je ove godine izdao već 116 dozvola.

U Nišu je rešeno 95 zahteva, po prosečnoj brzini od sedam radnih dana, dok je u Beogradu rešeno 160 zahteva, u proseku za 12 radnih dana.

Analiza je pokazala i da su najlošije bile lokalne samouprave Bela Crkva, Zrenjanin, Kanjiža i Dimitrovgrad.

Upotrebnu dozvolu u Srbiji od ove godine moguće je dobiti samo elektronskim putem.

Izdavanje upotrebne dozvole za svega nekoliko dana doprinelo je i da vrednost gradjevinskih radova u ovoj godini poraste u odnosu na 2015. U prvih pet meseci 2016. vrednost gradjevinskih radova je veća za 59 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najviše zahvaljujući uvodjenju elektronske gradjevinske dozvole, Srbija je za dve godine skočila za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike