U trendu

Do upotrebne dozvole najbrže u Šapcu, Valjevu, Nišu

Rekorderi po brzini izdavanja upotrebne dozvole kroz sistem za elektronsko izdavanje dozvola u Srbiji su Šabac, Valjevo, Pančevo, Niš i Beograd, saopšteno je danas iz Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

To je rezultat prve analize koja je sprovedena od uvodjenja novog sistema 1. januara 2016. godine pa do 1. novembra.

Kako je navedeno, u ovih pet gradova se na upotrebne dozvole, koje predstavljaju završnu fazu pred početak gradjevinskih radova, čekalo od dva do 12 radnih dana.

Prvi medju najboljima  –  Šabac, izdavao je dozvole za svega dva radna dana, a do 1. novembra ih je u Šapcu izdato ukupno 125.

U Valjevu su ukupno izdate 104 dozvole, a podnosioci zahteva su ih dobijali u proseku za tri radna dana, dok se u Pančevu čekalo u proseku četiri radna dana, a taj grad je ove godine izdao već 116 dozvola.

U Nišu je rešeno 95 zahteva, po prosečnoj brzini od sedam radnih dana, dok je u Beogradu rešeno 160 zahteva, u proseku za 12 radnih dana.

Analiza je pokazala i da su najlošije bile lokalne samouprave Bela Crkva, Zrenjanin, Kanjiža i Dimitrovgrad.

Upotrebnu dozvolu u Srbiji od ove godine moguće je dobiti samo elektronskim putem.

Izdavanje upotrebne dozvole za svega nekoliko dana doprinelo je i da vrednost gradjevinskih radova u ovoj godini poraste u odnosu na 2015. U prvih pet meseci 2016. vrednost gradjevinskih radova je veća za 59 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najviše zahvaljujući uvodjenju elektronske gradjevinske dozvole, Srbija je za dve godine skočila za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar