U trendu

Dobar star trgovačke nedelje na svetskim berzama

SIDNEJ – Indeksi na azijskim berzama zabeležili su danas jednomesečni maksimum, čemu su pomogla očekivanja da će monetarne politike ostati prilagodljive širom sveta, a i kampanja vakcinacija protiv kovida je doprinosi ublažavanju straha od novog opasnog talasa zaraza.

Berzanski pokazatelji su jutros pozitivni i u Evropi, budući da je indeks fjučersa EUROSTOKS 50 ojačao za 0,2 posto, nemački DAKS za 0,1, dok je londonski FTSE uglavnom ostao nepromenjen, izveštava Rojters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, dostigao je čak 699,70 poena, nivo koji nije viđen od 18. marta. Trenutno se kreće, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od 696,46 bodova, u poratu za 0,1 procenat.

Prošle nedelje, MSCI indeks je skočio za 1,2 posto, a od početka godine do sada beleži dobitak od od 5,1 odsto, i na putu je ka trećem uzastopnom godišnjem rastu.

Južnokorejski indeks KOSPI je ojačao za 0,1 procenat, japanski Nikei je nadoknadio gubitke i ima nepromenju vrednost u odnosu na petak, dok su kineske akcije, koje su započele trgovanje s padom napravile zaokret, pri čemu je indeks najlikvidnijih deonica uzleteo za 2,2 proxenta. Hongkonški Hang Seng je porastao za 0,6 posto.

Na NJujorškoj berzi, sudeći po noćašnjem kretanju terminskog indeksa S&P 50 koji je oslabio za 0,2 procenta, malo je verovatno da će glavni indeksi nastaviti uspon iz prošle nede;je koju su zaključili na najvišim nivoima.

Opšti indeks Vol Strita S&P 500 zaključen je u petak s dobitkom od 0,4 procenta, na novom rekordu, beležeći šestu uzastopnu nedelju rasta, industrijski Dau DŽons je završio trgovanje jači za 0,5 odsto, takođe na rekordnom nivou, dok se tehnološki Nasdak Kompozit popeo za 0,1 posto.

Na tržištu kriptovaluta, bitkoin se oporavlja od pada od čak 14 odsto zabeleženog u nedelju izazva nog spekulacijama da američko Ministarstvo finansija razmatra mere za sprečavanje aktivnosti pranja novca putem digitalne imovine.

Prema informacijama sa veb sajta KoinMarketKap, na pad najveće kriptovalute na svetu uticala je i njegova rasprodaja zbog nestanka električne energije u kineskoj regiji Sinđijang, koja navodno predvodi u rudarenju bitkoina.

Povlačenje bitkoina, primećuje Rojters, dolazi i nakon što je turska centralna banka u petak zabranila upotrebu kripto valuta za kupovinu. Prema poslednjim podacima, ovaj digitalni novčić je jutros u blagom usponu od 1,0 posto. U dosadašnjem toku godine ojačao je za više od 90 procenata.

Na tradicionalnim valutim tržištima, dolar se kreće blizu četvoronedeljnog minimuma prema korpi valuta od 91,567 poena, na kojem je zaključen u petak.

Prema japanskom jenu, američka valuta je u padu za 0,2 procenta, i trguje se za 108,52 jena. Evro se neznatno spistio prema dolaru, na 1,1964 dolara, dok je britanska funta ojačala 0,2 posto, na 1,3584 dolara.

Na robnim berzama, cene nafte su oslabile. Brent je skliznuo za 22 centa na 66,55 dolara za barel, a američka WTI nafta je pojeftinila za 19 centi, na 62,94 dolara.

Cena zlata je minimalno napredovala na 1.776,7 dolara za uncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.