U trendu

Dobit BMW za trećinu veća

Nemački proizvodjač luksuznih automobila BMW zabeležio je rast neto dobiti od gotovo jedne trećine u prvom kvartalu ove godine kao rezultat veće prodaje u Evropi, SAD i Aziji, potpomognute ponudom terenskih vozila (SUV) i najvećih modela, limuzina „serije 7“.

Kompanija, čije sedište je u Minhenu, saopštila je danas da je zaradila 2,15 milijardi evra u prvom kvartalu, 31 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine, kada je njena dobit bila 1,64 milijardi evra.

Dobit je takodje podstaknuta jednokratim prihodom od 183 miliona evra od pridruživanja novih investitora programu navigacije HERE, na kojem BMW saradjuje s Dajmlerom i Audijem.

Predvodnici po prodaji su bili terensko vozilo X5, koje se proizvodi u američkoj državi Južnoj Karolini, i čija prodaja je porasla 18 odsto, kao i limuzine „serije 7“ koja je porasla za 50 odsto.

Prodaja u Kini je porasla za 12 odsto, a u SAD mnogo skromnije, 0,7 odsto.

U saopštenju je naglašen plan kompanije da razvije prodaju električnih vozila.

Udvostručena je prodaja električnih modela kao što je „i3“ i „i8“ na gotovo 20.000 u prvom kvartalu, mada to i dalje predstavlja samo tri odsto od ukupne prodaje kompanije.

Generalni direktor Harald Kruger rekao je da kompanija radi na tome da poveća prodaju električnih vozila na više od 100.000 godišnje.

Proizvodjači vozila prave velike investicije u električna vozila da bi ispunili zahteve vlada u borbi protiv zagadjenja vazduha i globalnog zagrevanja. Ali, potrebno je osigurati duži vek baterija i niže cene da bi vozila na električni pogon postala privlačnija.

Kompanija BMW je navela da će do 2021. godine izneti na tržište električno vozilo „iNEXT“ sa potpuno automatskim upravljanjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.