U trendu

Dobit NIS-a 15 milijardi dinara u 2016. godini

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u 2016. godini neto dobit od 15 milijardi dinara, što je tri odsto više nego u prethodnoj godini, saopštila je danas ta kompanija.

„Rezultat je ostvaren u nepovoljnim makroekonomskim uslovima, pre svega niskim cenama nafte u 2016. godini, navodi se saopštenju i dodaje da je pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosio 39,8 milijardi dinara.

Istaknuto je da je NIS sproveo program mera za povećanje operativne efikasnosti čiji se efekat u 2016. godini procenjuje na 8,6 milijardi dinara.

NIS je u razvojne projekte uložio 26,1 milijardu dinara, čime je, kako je navedeno u saopštenju, ostao u vrhu vodećih investitora u Srbiji.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da su rezultati poslovanja kompanije u prošloj godini još jednom pokazali uspešnost i otpornost sistema koji se zasniva na kontinuiranom povećanju efikasnosti poslovanja sa jedne strane i na investiranju u dalji razvoj, sa druge.

On je najavio da će ruski Gaspromnjef, kao većinski vlasnik NIS-a do 2019. godine u strateške projekte te kompanije investirati više od 100 milijardi dinara, što će biti „temelj za dalji razvoj NIS-a i obezbediće sigurnu budućnost kompaniji, zaposlenima i akcionarima“.

Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u 2016. godini iznosile su 163,3 milijarde dinara, odnosno sedam odsto više nego 2015. godine. Akcionarima je četvrt godinu zaredom isplaćeno 25 odsto neto dobiti za prethodnu godinu, odnosno nešto više od četiri milijarde dinara.

Ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosila je 1,46 miliona uslovnih tona, dok je obim prerade nafte bio je 3,3 miliona tona, odnosno jedan odsto više nego 2015. godine, a promet naftnih derivata povećan je tri procenta i iznosio je 3,34 miliona tona.

NIS je nastavio realizaciji projekta Termoelektrane-toplane Pančevo, a sa kineskom kompanijom Betec potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar