U trendu

Dodeljeni sertifikati za e-obuku sektorskom pristupu lokalnom ekonomskom razvoju

Polaznicima e-obuke „Sektorski pristup lokalnom ekonomskom razvoju“ dodeljeni su danas sertifikati, a trening je realizovan u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU-druga faza“.

Program finansira Vlada Švedske, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da sa SKGO saradjuju od 2001. godine i da im je ta organizacija dugoročni partner, a cilj je bio „jačanje asocijacije i njenih unutrašnjih kapaciteta i organizacije“.

„Od 2011. godine smo veći naglasak počeli da stavljamo na pitanje evropskih integracija i pripremu lokalnih samouprava i SKGO za buduće članstvo Srbije u EU“, rekao je Lundin.

Dodao je da je Švedska od tada fokusirala podršku Srbiji na poboljšanje kvaliteta usluga gradjanima u lokalnim samoupravama, zaštitu životne sredine i jednakost polova.

On je ocenio da je saradnja učinila da se napravi dobar pomak u tim oblastima na lokalnom nivou.

Lundin je kazao da se Švedska od 2016. godine fokusirala na sektor lokalnog ekonomskog razvoja jer ga gradjani vide kao jedan od ključnih prioriteta, a istovremeno je i značajan uslov na putu priključenja Srbije EU.

„Posle toga smo imali niz aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje investicione klime i bolji ekonomske razvoj“, rekao je Lundin.

Regulatorna reforma je, kako je kazao, rezultirala nizom preporuka za poboljšanje investicione klime, a saradnje će se nastaviti i kada se tekući projekat završi 2020. godine.  

Predstavnik Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) Siniša Čadjo rekao je da saradnja sa SKGO traje od 2002. godine, a da je dodela sertifikata potvrda da je uspešna, a cilj joj je da se povećavaju kapaciteti kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

„Uloga lokalne vlasti je da kreira uslove za razvoj biznisa koji otvara nova radna mesta“, rekao je Čadjo i dodao da „samo u otvorenom dijalogu gradonačelnika i njihovih timova za lokalni ekonomski razvoj mogu se saznati potrebe gradjana i koje su prepreke za uspešno poslovanje biznisa na njihovoj teritoriji“.

Svi koji su, prema njegovim rečima, prošli obuku radiće na privlačenju novih investicija, ali i na i održavanju postojećih.

Menadžer programa elektronske obuke Vladimir Jovanović čestitao je učesnicima obuke jer je taj trening od 128 prijavljenih završilo 113 polaznika, iako „takvi elektronski kursevi imaju visok procenat osipanja“.

„Obuka je akreditovana i zbog toga će vas neko u vašoj karijeri ocenjivati na osnovu toga što ste završili obuku“, rekao je Jovanović.

On je kazao da su programi obuke preuzeti od USAID i da su već bili razvijeni, pa su samo uskladjeni sa trenutnim okolnostima u Srbiji.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.