U trendu

Dodik: Kada bi Centralna banka ubacila u promet 1,2 milijarde evra, rešila bi sve probleme budžeta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izneo da Centralna banka BiH ima 1,2 milijarde evra „realnog novca“ koji može ubaciti u platni promet i ojačati budžete svih nivoa vlasti u BiH.

Dodik je naglasio da se, za razliku od BiH, Nemačka i Srbija zadužuju kod svojih centralnih banaka.

„Mi imamo milijardu i 200 miliona evra novca sa realnim pokrićem, deponovanih kod stranih banaka, a idemo kod stranih banaka da se zadužujemo. BiH neće uspeti ukoliko ne odbaci politiku da stranci odlučuju u tom segmentu“, rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Po njegovim rečima, neophodno je da domaći kadrovi preuzmu rukovodjenje Centralnom bankom BiH, koja, kako je oceni, nema nikakve druge funkcije, osim puke statistike.

Po Dejtonskom sporazumu, u BiH je uspostavljen „karensi bord“ – „monetarni odbor“, jer je domaća valuta – konvertibilna marka fiksnim kursom vezana za evro, što znači da Centralna banka BiH može štampati novac samo ako ima stopostotno pokriće u evrima.

Dodik smatra da bi stavljanje u opticaj 1,2 milijarde maraka bitno uticalo na kamatne stope u BiH, koje su sada oko šest posto, dok nemačka privreda ima negativne kamate.

Uz to, rekao je on, zemlje evrozone su, da bi spasle svoju privredu, putem Evropske centralne banke štampale 1.400 milijardi eura po 70 milijardi evra mesečno i plasirale ih javnom sektoru.

Dodik je kazao da su u ozbiljnoj fazi razgovori o restrukturiranju svih dugova budžeta, i računa budžeta lokalnih zajednica u RS, što se očekuje do kraja avgusta, posle čega bi RS bila u budžetskom suficitu od 500 miliona KM.

On je najavio i da bi ove godine trebalo izgraditi 36 kilometara auto-puta i dodao da bi donošenje novog Zakona BiH o akcizama, kojim se predvidja poskupljenje goriva za 15 pfenga po litru, trebalo da reši obezbedjenje novca za auto-puteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.