U trendu

Dodik: Kineski investitori stižu u RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će narednih sedmica Republiku Srpsku posetiti predstavnici četiri kineske kompanije koje nameravaju da u tom entitetu otvore fabrike.

„Možemo sada sa sigurnošću reći da će četiri kompanije iz oblasti zdravstva, polihema, poljoprivrede, stočarstva, narednih sedmica biti u RS u nastojanju da nadju i optimalizuju svoj pristup za nove fabrike i nove proizvodnje“, rekao je Dodik koji je devet dana bio u poseti Kini.

On je za Radio-televiziju RS (RT RS) rekao da je u Kini bilo reči i o formiranju specijalnih ekonomskih zona u RS.

„Upravo ovih nekoliko fabrika mogu da budu značajan indikator koji će povući i druge. Sve činimo u nastojanju da ljudima u RS obezbedimo posao. Očekujem da će ova poseta dati zaista dobre rezultate“, kazao je Dodik.

On je naveo da se u Kini dogovarao o realizaciji važnih projekata, kao što su izgradnja Termoelektrane Gacko 2, Hidroelektrane „Gornji horizonti“, auto-puta Banjaluka-Mliništa, bolnice u Doboju.

„(Republika) Srpska je u Kini prepoznata i uvažavana kao prijatelj sa kojim želi da saradjuje“, dodao je on.

Predsednik RS je rekao da se sastao i s predstavnicima Komunističke partije Kine, s guvernerom pokrajine Sečuan, sa zvaničnicima vlade Šangaja, kao i s poslovnim ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.