U trendu

Dogodine Ε‘est novih elektronskih poreskih prijava

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana MarkoviΔ‡ najavila je da Δ‡e početkom 2016. godine biti uvedeno Ε‘est novih elektronskih poreskih prijava.

„Reč je o prijavama za porez na premije neΕΎivotnih osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih druΕ‘tava, samooporezivanje fizičkih lica, poreskoj prijavi za ispunjavanje obaveze zapoΕ‘ljavanja lica sa invaliditetom, za porez na dobit po odbitku i poreskoj prijavi na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica“, kazala je MarkoviΔ‡eva u intervuju za novi broj Magazina Biznis.

Ona je navela da sada Poreska uprava primi u proseku oko 15.000 elektronskih prijava dnevno, a od sledeΔ‡e godine oko 95 odsto javnih prihoda za čiju naplatu je zaduΕΎena ta sluΕΎba biΔ‡e ostvareno na osnovu elektronskih prijava.

U 2016. godini, kako je dodala, biće uvedena i nova aplikativna reőenja za poreske prijave preduzetnika koji vode poslovne knjige, kao i za administraciju poreskih prijava za nasleđe ili poklon.

„Pretpostavke da Srbija i naredne godine napreduje na Duing biznis listi Svetske banke, kada je o porezima reč, veΔ‡ postoje, jer očekujemo da sledeΔ‡e godine izveΕ‘taj Svetske banke obuhvati i elektronske prijave za porez na dobit, kao i godiΕ‘nji porez na dohodak graΔ‘ana, uvedene ove godine“, kazala je MarkoviΔ‡eva.

Kako je istakla, Poreska uprava je u procesu transformacije i teži uspostavljanju stabilnog i uređenog sistema poslovanja koji će obezbediti redovne poreske i druge budžetske prihode i omogućiti stabilan razvoj države i druőtva.

„Nivo sloΕΎenosti i obim poslova koji obavljamo podrazumeva angaΕΎovanje visoko obučenog kadra. Obrazovna struktura zaposlenih u Poreskoj upravi je relativno zadovoljavajuΔ‡a, imajuΔ‡i u vidu da je oko 60 odsto visoko obrazovanih. Problem je, meΔ‘utim, Ε‘to Δ‡e do kraja ove i tokom naredne godine po sili zakona u penziju otiΔ‡i viΕ‘e od sto zaposlenih“, kazala je MarkoviΔ‡eva.

Ona je ukazala da trenutno Poreska uprava nema dovoljno radnika za obavljanje osnovnih funkcija kontrole i naplate javnih prihoda.

„Poreskoj upravi su potrebni mladi inspektori koji Δ‡e proΔ‡i zahtevnu obuku kako bi bili spremni za obavljanje uskostručnih i specifičnih poslova. Poseban izazov biΔ‡e kako te Ε‘kolovane mlade ljude zadrΕΎati kod nas, jer je poznato da je prosek zarada u Poreskoj upravi niΕΎi od proseka u drugim upravama, dok su zarade u privatnom sektoru, u takozvanom poreskom konsaltingu, enormne. Obrazovanim i stručnim ljudima sve to predstavlja značajan izazov“, navela je Dragana MarkoviΔ‡.

Kako je pojasnila, Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u drΕΎavnoj upravi, broj zaposlenih u Poreskoj upravi je smanjen za 999, odnosno ukupan broj sistematizovanih radnih mesta u toj sluΕΎbi je 6.458, a prema vladinoj Odluci maksimalan broj je 5.459.

Direktorka Poreske uprave je ocenila da je potrebno joő vremena i truda da bi se siva ekonomija svela na najmanju moguću meru. 

„Moramo biti svesni da siva ekonomija nije problem samo Poreske uprave i drugih drΕΎavnih organa, veΔ‡ problem naΕ‘eg celog druΕ‘tva. Svi zajedno moramo učiniti napore na njenom suzbijanju, svako u svom domenu. U sivoj ekonomiji nema sigurnosti, nema buduΔ‡nosti, postoji samo jednokratna zarada pojedinaca zbog koje trpe svi budΕΎetski korisnici i ostali graΔ‘ani, i nastavnici sa Δ‘acima, i medicinari sa pacijentima, i vojnici i policajci“, kazala je ona za Magazin Biznis.

Kako je dodala, u cilju suzbijanja sive ekonomije, ove godine je Poreska uprava podnela viőe od 1.500 krivičnih prijava. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar