U trendu

Dogovor Bagdaga i Teherana – iračka hrana za iranski gas

BAGDAD – Irak se dogovorio sa Iranom o razmeni iračkih prehrambenih artikala za iranske isporuke gasa i energije, javlja Rojters pozivajući se na izjave dva neimenovana iračka zvaničnika.

Bagdad će zatražiti od SAD-a dozvolu za uvoz iranskog gasa koji koristi u svojim elektranama, jer mu za nalaženje alternativnih izvora snadevanja treba više vremena, navela su ta dva izvora, od kojih je jedan visoki državni funkcioner, a drugi član iračke ministarske komisije za energetiku, dodaje britanska agencija.

„Američki rok od 45 dana za prekid uvoza iranskog gasa uopšte nije dovoljan da Irak pronađe alternativni izvor“, rekao je prvi zvaničnik.

„Obustava uvoza iranskog gasa po isteku tog roka stvoriće energetsku krizu u zemlji. Potrebno nam je više vremena… Amerikanci su potpuno svesni koliko nam je očajnički potreban iranski gas“, naveo je on.

Kada su prošle nedelje obnovljene sankcije SAD-a prema iranskom naftnom sektoru, Vašington je odobrio Iraku izuzeće, omogućivši mu uvoz iranskog gasa i isporuke struje i prehrambenih proizvoda, podseća Rojters. Međutim, SAD kažu da će izuzeće važiti samo 45 dana.

Drugi irački zvaničnik je naveo da će Bagdad podneti zahtev Sjedinjenim Državama da im se odobri uvoz i nakon isteka roka od 45 dana.

Irak će gas Iranu „plaćati hranom i humanitarnim proizvodima… Iran je prihvatio ovaj predlog“, dodao je Rojtersov drugi sagovornik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.