najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dogovor sa vojnim sindikatom o većini zahteva i pitanja

Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim problemima i zahtevima na koje je taj sindikat ukazao i postignut je dogovor u vezi sa većinom zahteva i pitanja.

Đorđević je ponovio da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto i da su to trenutno mogućnosti države, te da sistem odbrane preduzima sve što je u njegovoj moći da se na druge načine poboljša materijalni i socijalni status u vojsci, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Razgovarajući o socijalno-ekonomskom statusu zaposlenih u sistemu odbrane, postignut je dogovor da se novi pravilnik o platama primenjuje od 1. januara 2018. godine, a predstavnicima sindikata dodatno su pojašnjene odredbe na koje su ukazivali, a tom prilikom Đorđević je naglasio da u sistemu odbrane neće biti smanjena primanja, niti otpuštanja zaposlenih.

Postignut je dogovor i u vezi sa zahtevima koji se tiču reforme Vojnomedicinske akademije i Đorđević je ponovio da smanjenja zaposlenih neće biti, što se odnosi i na broj ležajeva u toj ustanovi.

Dogovoreno je i da se o kolektivnom ugovoru, čiju su pripremu i pregovore predlagali predstavnici sindikata, razgovara od januara 2017. godine, do kada bi trebalo da se razmotre sve prednosti i mane takvog načina regulisanja radnog odnosa.

U razgovoru o poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja, Đorđević je izrazio spremnost sistema da se zahtevima izađe u susret u skladu sa mogućnostima i naložio da se proveri status dosadašnjih zahteva, zaključuje se u saopštenju.

Vojni sindikat: Čekamo do 25. novembra utvrđivanje sporazuma

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas, posle sastanka sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, da je deo zahteva sindikata u nadležnosti vlade i ministra finansija i da će ostaviti prostor do 25. novembra da se još jednom razmotre i konačno utvrde sporazumom.

Iako je na sastanku sa ministarom odbrane postignuta saglasnost za deo zahteva Vojnog sindikata, rešenja nisu konkretizovana, te Vojni sindikat Srbije nastavlja sa realizacijom priprema za održavanje mirnog građanskog protesta, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, budući da je deo zahteva sindikata u nadležnosti vlade i ministra finansija, Vojni sindikat Srbije odlučio je da se ostavi prostor ministru odbrane da se do 25. novembra oni još jednom razmotre i konačno utvrde sporazumom.

“Protest u organizaciji Vojnog sindikata Srbije zakazan za 27. novembar, u 11.55, održaće se, ako ne dođe do potpisivanja sporazuma”, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je resorni ministar Zoran Đorđević razgovarao sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim problemima i zahtevima na koje je taj sindikat ukazao i da je postignut dogovor u vezi sa većinom zahteva i pitanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike