U trendu

Dogovoren Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

BEOGRAD – Na sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije danas je dogovoren konačan koncept Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, koji bi trebalo uskoro da bude usvojen na sednici Vlade Srbije, a nakon čega će početi njegova primena.

Sagovornici su se saglasili da će Akcioni plan da doprinese boljem privrednom i poslovnom ambijentu, kao i boljem položaju radnika, s obzirom na to da siva ekonomija i dalje ima veliki udeo u BDP-u, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sednicom je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a prisustvovali su ministarka pravde Nela Kuburović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Akcioni plan podrazumeva set kontrolnih i podsticajnih mera, kako bi se sa jedne strane vršila efikasnija kontrola i sprečila siva ekonomija, a sa druge strane olakšalo poslovanje privredi.

Akcioni plan ima pet ciljeva – efikasniji nadžor nad tokovima sive ekonomije, unapređenje rada Poreske uprave u cilju efikasnije naplate poreza, podsticajne mere za fer konkurenciju, legalno preduzetništvo i zapošljavanje, administrativno rasterećenje i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, precizira se u saopštenju.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji su aktivno učestvovali u izradi koncepta Akcionog plana, kao i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.