U trendu

Dojče banka kažnjena u Britaniji i SAD sa preko 600 miliona dolara

Nemačka Dojče banka suočila se danas sa kaznama na dva kontinenta, u Evropi i Americi, povodom istog kaznenog dela koje će je zajedno koštati oko 630 miliona dolara.

Naime, britanska Uprava za finansije (FCA) kaznila je Dojče banku sa 163 miliona funti (204 miliona dolara) zbog „ozbiljnih“ propusta u radu vezanim za tvrdnje da je pomogla bogatim Rusima da iznesu milijarde dolara iz zemlje, izveštava agencija „Blumberg“.

Klijenti su, kako se navodi, koristili Dojče banku za transfer oko 10 milijardi dolara iz Rusije na nepoznate bankarske račune „na nacin koji vrlo upućuje na finansijski kriminal“, naveo je britanski finansijski regulator u današnjem saopštenju.

Regulator je utvrdio da su klijenti u bančinoj poslovnici u Moskvi kupovali ruske hartije od vrednosti u rubljama, a druga strana je iste te vrednosne papire prodavala po istoj ceni i količini u američkim dolarima preko poslovnice Dojče banke u Londonu.

Novac je na taj način iznošen iz Rusije između 2012. i 2015. godine. Oko 6,0 milijardi dolara je preneto na nepoznate račune u stranim bankama u državama kao što su Kipar, Estonija i Letonija, dok se sumnja da je oko 4,0 milijarde dolara izneto putem takozvane „jednostrane trgovine“.

Odluka britanske Uprave za finansije usledila je samo nekoliko sati nakon što je u američkoj saveznoj državi NJujork nemačkom zakonodavcu izrečena novčana kazna za isto kazneno delo „pranja 10 milijardi dolara novca“.

Njujorško Ministarstvo za finansijske usluge kaznilo je banku sa 425 miliona dolara, a kriminalisticka istraga Ministarstva pravosuđa SAD-a i dalje je u toku.

Ove odluke britanskih i američkih regulatora dolaze samo nedelju dana nakon što je Dojče banka pristala da plati kaznu od 7,2 milijarde dolara u građanskoj parnici kako bi se obustavila istraga u SAD-u vezana za njenu umešanost u prodaju „toksičnih hipotekarnih dugova“. Mada je banka vršila pritisak kako bi okončala provere regulatora, istrage o tome da li je manipulisala deviznim kamatama i cenama plemenitih metala nisu rešene, podseća „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.