Dojče banka ukida 15.000 radnih mesta, povlači se iz deset zemalja

Nemačka bankarska grupa Dojče bank (Deutsche Bank) objavila je danas da planira ukidanje 15.000 radnih mesta i povlačenje iz deset zemalja, u novoj fazi velikog restrukturiranja koje je najavio novi generalni direktor Britanac Džon Krajan (Cryan).

Od 15.000 radnih mesta koja će biti zatvorena,  9.000 su stalna mesta, a 6.000 se odnose na spoljne konsultantske poslove.

Banka je danas objavila i gubitak od 6,01 milijardi evra u trećem kvartalu i najavila da neće isplaćivati dividendu svojim akcionarima 2015. i 2016. godine. 

Krajan je rekao danas na konferenciji za novinare da će radna mesta biti ukinuta na „pravedan način“, a od 9.000 stalnih radnih mesta koja se zatvaraju, 4.000 će biti u Nemačkoj, gde će 200 filijala biti zatvoreno naredne godine.

Najveća nemačka banka takodje je najavila da će zatvoriti svoje ogranke u Argentini, Čileu, Meksiku, Peruu, Urugvaju, Danskoj, Finskoj, Noveškoj, na Malti i na Novom Zelandu.

Ona će i prodati neke svoje delove gde je zaposleno 20.000 ljudi. Tu se uključuje Postbanka i njen udeo od 20 odsto u kineskoj banci Hua Sia (Hua Xia).

Krajan je rekao da grupa očekuje da će ovim merama ostvariti uštedu od 3,8 milijardi evra do 2018. godine.

Velike promene koje je Krajan najavio kada je preuzeo dužnost početkom jula sada se sprovode u delo.

„Nažalost to prolazi preko zatvaranja nekih od naših ogranaka i naših aktivnosti u nekim zemljama i podrazumeva smanjenje broja zaposlenih. To nikad nije lak zadatak, i ne obavljamo ga olako“, rekao je Krajan.

Krajan je rekao da su vrlo razočaravajući rezultati u trećem tromesečju vezani za to što banka mora znatno da smanji vrednost svojih investicija zbog strožih evropskih finansijskih propisa, i s velikim troškovima u pravnim postupcima u koje je banka uključena oko njenog ranijeg poslovanja.

Dojče banka je platila 2,5 milijarde evra u prvom tromesečju da reši optužbe o manipulisanju referentnom kamatnom stopom, a suočena je i s drugim istragama.

Osim ako se ne dogodi neko čudo, Dojče banka se sprema da objavi gubitak za 2015. godinu, rekao je Krajan. 

Krajan je preuzeo Dojče banku 1. jula pošto su prethodni direktori Anšu Jain i Jirgen Fičen najavili odlazak. Fičen će biti i dalje na direktorskoj poziciji do maja 2016. kada će Britanac Krajan sam upravljati bankom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.