U trendu

Dojče Post uposlila stotine radnika zbog carina posle Bregzita

BERLIN – Dojče Post DHL je angažovao stotine radnika da se bave novim carinskim procedurama čije se uvođenje očekuje posle 29. marta, kada Britanija treba da napusti Evropsku uniju, izjavio je danas izvršni direktor podružnice DHL Ekspres, DŽon Pirson.

Evropa je najveći trgovinski partner Velike Britanije. Nove tarife i procedure za carinjenje robe mogle bi da budu uvedene ukoliko Britanija pre izlaska iz Unije ne obezbedi sporazum o budućim odnosima sa 27-članim blokom.

Pirson je, u izjavi za Rojters, rekao da je njegova kompanija „počela intenzivno da zapošljava pre otprilike tri meseca“ i da je nedeljno angažovala po otprilike 50 novih radnika.

„To su ljudi na terenu na glavnim punktovima. Oni u carinskim ispostavama obrađuju carinske papire kako bi obezbedili da se roba brzo raščisti“, kaže on i dodaje da je Dojče Post prepoznala opasnost od Bregzita bez dogovora, i da ne želi da bude zatečena nespremna ukoliko se taj scenario dogodi.

Pirson, koji je preuzeo dužnost u januaru, nije precizirao kako bi Bregzit direktno uticao na poslovanje kompanije, ali je istakao da „u slučaju da 29. marta iznenada bude objavljen izlazak bez dogovora, bićemo spremniji nego bilo ko drugi“.

DHL, jedan od vodećih isporučilaca brzih pošiljki u Evropi s velikim poslovnim aktivnostima širom EU i Britanije, transportuje robu vazdušnim i drumskim prevoznim sredstvima između te dve trgovinske regije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.