Dojče vele: Čak i uz sporazum, Bregzit je i obmana i istorijska greška

Čak i uz sporazum o odlasku Velike Britanije iz EU, koji neće biti toliko težak kao što su se neki plašili, Bregzit je i obmana i istorijska greška, piše u komentaru dopisnik nemačke državne RTV Dojče vele iz Brisela, Bernd Rigert.

Britanski premijer Boris Džonson i pregovarači Evropske unije, nastavlja Rigert, očigledno vole dramu: iznerviranoj javnosti, posebno u Velikoj Britaniji, mogu dokazati da su se do kraja borili da sačuvaju sopstvene interese. Dogovor postignut na Badnji dan, mogao je biti sklopljen i pre šest meseci: osim nekoliko marginalnih promena oko ribarskih prava, to je manje-više ono što je EU tokom leta ponudila Velikoj Britaniji.

„Uz mešavinu dskosti i naivnog populizma“ – piše u komentaru, Džonson „svojim građanima predstavlja sporazum kao zapanjujući uspeh“. Obećanja sa referenduma o Bregzitu 2016. godine biće sprovedena, kaže on.

To je netačno jer je sporazum s EU klasičan kompromis, kao i svi trgovinski sporazumi, a nijedan pojedinačni sporazum nije bolji od onoga što je Velika Britanija već imala kao članica EU, dok je sporazum koji bi sada trebalo da stupi na snagu, samo „stesano“ unutrašnje tržište kojim se priprema teren da se dve strane ubuduće još više razdvoje.

Zasad u oblastima od zaštite klime i nauke, do transporta i borbe protiv terorizma, Velika Britanija i EU žele da nastave saradnju uz uzajamno poverenje. Ali, iz evropske perspektive tek treba da se vidi da li je to poverenje i dalje opravdano posle vrdanja Velike Britanije tokom pregovora.

„Boris Džonson je kao prepredeni populista“ – piše u komenatru, „udarao u duševnu žicu britanske javnosti – suverenitet. On tvrdi da je ponovo preuzeo kontrolu nad Velikom Britanijom – ali, u stvari, ona nikada nije ni bila predata Briselu. Nijednom članicom EU ne vlada neka maglovita okupatorska sila u dalekoj Belgiji. Svi sarađuju u odlučivanju o donošenju propisa. Svi se pridržavaju Evropskog suda. Niko nije prisiljen na članstvo“.

Džonson sada govori o tome kako je Velika Britanija ponovo postala nezavisna. Nezavisno od koga? – pita dopisnik Dojče velea u komentaru.

Rigert tumači da se „premijer i njegovi pajtaši, pristalice Bregzita, drže ideje o suverenitetu iz prošlog veka, kada su britanski brodovi vladali morima kao deo globalnog carstva“.

A danas se, nastavlja on, „svaka država koja želi da učestvuje u trgovini i međunarodnim odnosima mora odreći malog dela svog suvereniteta da bi uživala u blagodetima saradnje“. Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Ujedinjenim nacijama, NATO-u, a takođe i EU, donosi obaveze i prava, ali „niko se zbog toga ne mora odreći nezavisnosti i državnosti“.

„Udarajući u istu žicu kao ‘bregzitaši’, populisti u zemljama poput Poljske i Mađarske takođe se osećaju kao da njima gazduje neko iz EU, okupira ih ili ih čak i porobljava, iako je EU organizacija kojoj dobrovoljno pripadaju“, piše Rigert.

On ukazuje da je „usred pandemije koja je još jednom teško pogodila njegovu zemlju, Boris Džonson trebalo da shvati da ima važnijih stvari od jurnjave za nacionalističkim fantazmama“ jer su veze Velike Britanije i EU veoma bliske: „Samo dva dana zatvaranja tunela pod Kanalom Lamanš mu je pokazalo koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo ranjivo“.

To iskustvo je možda podstaklo London da naposletku postigne dogovor sa Briselom, smatra dopisnik Dojče velea i ukazuje da bi težak izlazak sa unutrašnjeg tržišta EU, koji je pretio da nije postignut sporazum, i prelazak u realnost opštih pravila Svetske trgovinske organizacije bio „smrtonosan udarac za ionako teško uzdrmanu britansku privredu“.

„Godinu dana – od kada je Bregzit postao zvaničan, Boris Džonson je ispredeo priču da će Velika Britanija zbaciti okove EU i pregovarati o unosnim trgovinskim ugovorima širom sveta“, ali šta je od toga ostalo? – pita komentator i odgovara: „Ništa“.

Jer sada ne postoji čak ni ideja o sporazumu sa druga dva najveća trgovinska partnera Velike Britanije van EU: Kinom i Sjedinjenim Državama.

„Suština je da je Bregzit bio obmana i to je i ostao. Britancima je bilo bolje s EU i to bez praznorečivog Borisa Džonsona“, piše na kraju komentara dopisnika Dojče velea iz Brisela, Bernda Rigerta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.