U trendu

Dolar blago oslabio prema korpi valuta, evro se oporavlja

LONDON – Dolar je danas blago skliznuo prema korpi valuta, nakon jučerašnjeg rasta podstaknutog objavom zapisnika sa sednice FED-a održane 2. i 3. novembra, iz kojeg je vidljiva zabrinutost američke centralne centralne zbog rastuće inflacije.

Više članova odbora za monetarnu politiku FED-a izrazilo je otvorenost za ubrzanje smanjenja programa kupovine obveznica ako se visoka inflacija zadrži i za ranije podizanje kamatne stope nego što je bilo planirano.

Uzlazni trend dolara, koji je ovog meseca ojačao za oko 2,8 posto, danas je zaustavljen, pri čemu se dolarski indeks na popodnevnom trgovanju spustio za 0,1 procenat prema korpi glavnih rivala na 96,782 poena, sa 16-mesečnog maksimumom od 96,938 boda dostignutog kasno sinoć, izveštava Rojters.

U odnosu na japanski jen, dolar je trgovan na nivou neznatno ispod petogodišnjeg maksimuma.

Istovremeno, evro se blago oporavio, ojačavši za 0,1 posto na 1,1209 dolara. Jedinstvena valuta je izgubila oko 3,0 procenta vrednosti ovog meseca, pod pritiskom očekivanja da će monetarna politika Evropske centralne banke biti „mlaka“ u odnosu na FED-ovu, ali i zbog novih mera ograničenja usled rasplamsavanja kovida-19 u Evropi.

Švedska kruna je porasla za oko 0,5 odsto prema dolaru na 9,0657 kruna za dolar, i za oko pola procenta prema evru na 10,1645 kruna, ali je ovo i dalje njen nagori mesec u pogledu pariteta prema valuti evrozone od septembra 2020.

Švedska centralna banka je ostavila monetarnu politiku nepromenjenom, navodeći da će se inflacija spustiti sledeće godine, i najavila prvo povećanje referentne kamate nakon pandemije za kraj 2024.

Na kripto berzama, bitkoin je ojačao za oko 2,7 posto na 58.730,33 dolara, nastavljajući oporavak od ovomesečnog pada na najniži nivo od 55.128,60 dolara, koji je zabeležen u utorak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar