U trendu

Dolar i dalje na 20-godiĆĄnjem rekordu, evro na minimumu

HONG KONG – Dolar je počeo joĆĄ jednu trgovačku nedelju blizu 20-godiĆĄnjeg maksimuma prema konkurentskim valutama, nakon ĆĄest uzastopnih nedelja rasta, jer ne jenjava traĆŸnja investitora za dolarom kao sigurnim utočiĆĄtem usled neizvesnosti vezanih za globalni rast.

Situacija na kripto trĆŸiĆĄtu danas se malo stabilizovala posle proĆĄlonedeljnog kraha.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi ơest glavnih rivala, iznosio je jutros na azijskom trgovanju 104,54 poena, nakon ơto je u petak na kratko preơao nivo od 105 bodova, najviơi od decembra 2002, izveơtava Rojters.

SnaĆŸna potraĆŸnja za dolarom kao bezbednim utočiĆĄtem, podstaknuta je sumnjičavoơću investitora da će Federalne rezerve SAD uspeti da spuste inlaciju a da pri tome ne izazovu recesiju, kao i zabrinutoơću zbog usporavanja globalnog rasta koji proizilazi iz ukrajinske krize i ekonomskih efekata kineske politike nultog kovida.

Evro je počeo ovu sedmicu blizu najniĆŸeg nivoa od početka 2017, pod pritiskom jačanja dolara i izloĆŸenosti evropske privrede uticaju sukobu u Ukrajini.

Jedinstvena valuta se trgovala rano jutros za 1,0398 dolara, tek neznatno iznad najniĆŸeg nivoa od početka 2017. godine od 1,0354 dolara na koji je pala u četvrtak.

Britanska funta se minimalno oporavila danas na 1,2256 dolara, nakon pada proơle nedelje na samo 1,2156 dolara, čemu su doprineli slabiji podaci od očekivanih o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu.

Japanski jen je danas blago skliznuo prema dolaru na 129,43 jena za dolar. Nacionalna valuta Japana je proĆĄle sedmice prvi put zabeleĆŸila nedeljni dobitak od početka marta, zaustavljajući viĆĄenedeljni silazni trend.

Kripto trĆŸiĆĄta, na kojima se trgovina odvija non-stop, imala su miran vikend posle snaĆŸnih trubulencija proĆĄle sedmice izazvanih padom vrednosti stejblkoina TeraUSD na nula dolara, zbog čega je vezanost tog novčića za dolar prekinuta.

Bitkoin se trgovao jutros u Aziji za oko 31.000 dolara, nakon ĆĄto je proĆĄlog četvrtka pao na 21.400 dolara, na najniĆŸi nivo od decembra 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.