U trendu

Dolar porastao na šestodnevni maksimum, evro oslabio

LONDON – Dolar je porastao danas na ranom trgovanju, jen se stabilizovao nakon početnog pada uzrokovanog odlukom Banke Japana da zadrži ultra labavu monetarnu politiku, dok je evro skliznuo prema američkoj valuti.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, porastao je na šestodnevni maksimum od 95,454 boda tokom azijskog trgovanja, a prema poslednjim raspoloživim podacima, na trgovanju do 12:32 časa po srednjoevropskom vremenu iznosio je 95,385 poena, što je porast od 0,2 posto na dnevnom nivou, prenosi Rojters.

Evro je oslabilo za 0,1 procenat na 1,1388 dolara.

Banka Japana je saopštila da ostaje pri postojećoj ultra labavoj monetarnoj politici, na šta je japanska nacionalna valuta u prvi mah odregovala padom prema dolaru, ali se kasnije stabilizovala. Kurs jena prema dolaru iznosio je u 12:37 časova po GMT 114,6 jena za dolar, što je oporavak u odnosu na noćašnji nivo od 115,06 jena.

Britanska funta je potonula za 0,4 procenta na 1,3596 dolara, a australijski dolar je pao prema američkoj valuti za 0,3 procenta u odnosu na ponedeljak, na 0,71875 američkih dolara. U istom procentu je oslabio i novozelandski dolar prema američkom rivalu.

Viceguverner kineske centralne banke najavio je da banka planira da učini više kako bi podržala privredni rast, kroz dalje smanjenje troškova finansiranja i održavanje stabilnog kursa juana.

Narodna banka Kine je neočekivano snizila kamatu na njenje srednjoročne zajmove prvi put od aprila 2020. godine, a tržišni analitičari očekuju dodatno popuštanje monetarne politike ove godine kako bi se ublažilo usporavanje ekonomije.

Na kripto tržištu, bitkoin je zabeležio neznatno kretanje i trguje se na nivou od oko 41.800 dolara, što je i dalje znatno ispod njegovog istorijskog maksimuma od 69.000 dolara koji je dostigao prošlog novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.