U trendu

Dolar reterirao prema korpi valuta na tronedeljni minimum

LONDON – Dolar se povukao danas na tronedeljni minimum prema korpi vodećih valuta, usled sve brojnijih opklada na povećanje kamatnih stopa u drugim zemljama, pri čemu je juan skočio na najviši nivo u četiri meseca zahvaljujući slabljenju dolara i smanjenju zabrinutosti na tržištu nekretnina.

Odlični podaci o profitima kompanija u Sjedinjenim Državama i nade da će Kina moći da ublaži probleme tržišta nekretnina, podstakli su globalna tržišta akcija i uticali na rast valuta poput australijskog i novozelandskog dolara i norveške krune, kojima pogoduje apetit investitora za rizikom i visoke cene sirovina na robnim berzama.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest rivala, potonuo je na 93,501 poen prvi put od 28. septembra, pre nego što se oporavio za 0,35 posto na dnevnom nivou na 93,565 poena, izveštava Rojters.

Pre nedelju dana, dolarski indeks je dostigao jednogodišnji maksimum od 94,563 poena, profitirajući na strahu od stagflacije, kao i od opklada na berzi da će Federalne rezerve (FED) početi u novembru da smanjuju monetarne stimuluse, nakon čega će sledeće godine krenuti i sa podizanjem kamatnih stopa.

Ali, pored kalkulacija o monetarnom pooštravanju FED-a, na tržištima valuta rastu i opklade u pogledu normalizaciju monetarne politike u drugim delovima sveta, pre svega u Britaniji, gde se računa na kumulativno povećanje kamatnih stopa od 35 baznih poena do kraja godine.

Australijskiu dolara je dostigao danas šestonedeljni maksimum od 0,7474 američkih dolara, jer su ulagači ignorisali umero intoniran zapisnik sa poslednjeg sastanka australijske centralne banke.

Najveći dobitnik na valutnim berzama je bio juan, pošto su splasnula strahovanja od prelivanja negativnih uticaja dužničke krize kineske kompanije Evergrande i jer su neki od njenih partnera izvršili plaćanje kupona za obveznice. Kineske vlasti su poručile krajem prošle sedmice da je situacija pod kontrolom.

To je, zajedno sa slabljenjem dolara, vinulo juan na valutnim berzama u kontinentalnoj Kini na 6,3883 juana za dolar, na najviši nivo od 16. juna, dok je na kineskim primorskim tržištima dostigao 6,3785 juana za dolar.

Evro, koji je od početka ovog meseca beležio neto negativan skor prema dolaru prvi put od marta, takođe je napredovao danas, ojačavši za 0,4 posto na 1,167 dolara, što je nivo koji nije viđen od 29. septembra.

Na kripto berzama, bitkoin je porastao na 62.991,93 dolara prvi put od sredine aprila, približavajući se svojoj najvišoj vrednosti ikada od 64.895,22 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar