Dolazak Ikee primorava industriju nameštaja u Srbiji da poveća konkurentnost (VIDEO)

Dolazak kompanije Ikea na srpsko tržište primoraće domaću industriju nameštaja da poveća svoju konkurentnost kako bi ublažila sigurno smanjenje prodaje, koje prema iskustvima okolnih zemalja može dostići u proseku 30 odsto, ocenio je danas sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije Ješa Erčić.

„Analize koje su radjene u okolnim zemljama – Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, pokazale su da se dolazak Ikee na njihovo tržište odrazio smanjenjem potrošnje iz domaćih preradjivačkih kapaciteta od 25 do 45 odsto, u zavisnosti od kulture i navika stanovništva“, rekao je Erčić agenciji Beta.

On je ocenio da je Ikea proizvodjač koji postavlja „zlatni standard“ u proizvodnji nameštaja, ali i velika konkurencija pošto je ne samo globalni proizvodjač već i trgovac.

„Njen dolazak sigurno će izazvati odredjene poremećaje kod proizvodjača nameštaja od masiva, tapacirang nameštaja i nameštaja od pločastih materijala, ali verujemo da u neku ruku može da podstakne i domaće preradjivačke kapacitete da svoje odluke i aktivnosti poboljšaju“, kazao je Erčić.

On je rekao da domaća drvna i industrija nameštaja neće moći same da se izbori s takvom konkurencijom i da zaslužuju pomoć države, jer je to, kako avodi, drugi sektor po suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni s inostranstvom i treći sektor po broju zaposlenih u preradjivačkoj industriji.

„Više od 92 odsto ukupnog kapitala koji se nalazi u tim preradjivačkim kapacitetima je domaći kapital“, kazao je Erčić i dodao da samo industrija nameštaja zapošljava više od 15.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da pomogne u plasmanu nameštaja u zemlje EU ili na treća tržišta preko bilateralnih sporazuma ili kroz podsticaje i uvodjenje novih tehnologija koje bi omogućile stvaranje konkurentnih proizvoda koji štede resurse, a cenovno i po kvalitetu su konkurentni.

Erčić je rekao da bi saradnja domaće drvne industrije i Ikee bila odlična, ali za sada nije optimista da će se to desiti u većem obimu u skorije vreme.

„Mislim da je Ikea u poslednjih desetak godina pokušala da kroz standardne procedure obezbedi dobavljače u Srbiji koji bi mogli da udju u njen sistem, ali za sada je to samo jedna firma Standard furniture iz Ćuprije, koja je ogranak bosanske kompanije“, rekao je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industrije nameštaja PKS.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike