U trendu

Dombrovskis: Nije bilo alternative nego da odbijemo budžet

STRAZBUR – Evropska komisija je odbila danas nacrt budžeta Italije za 2019. godinu jer krši pravila Evropske unije na način „bez presedana“ i zatražila od Rima da dostavi novi plan u roku od tri sedmice ili će se suočiti sa disciplinskim postupkom, javlja Rojters.

Ovo je prvi pit da Evropska komisija koristi ovlašćenje dobijeno tokom dužničke krize evrozone 2013. godine, i da vrati predlog budžeta jednoj zemlji evrozone koja krši pravila.

„Danas, prvi put, Komisija je morala da zatraži od jedne države evrozone da revidira nacrt budžetskog plana“, izjavio je na konferenciji za medije potpredsednik EK za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

„Smatramo da nema alternative nego da zatražimo od italijanske vlade da to učini. Usvojili smo stav da se Italiji da najviše tri sedmice kako bi obezbedila revidirani nacrt budžetskog plana za 2019. godinu“, rekao je Dombrovskis.

Komisija je navela da revidirani budžet koji bi trebalo da dobije od Italije treba da bude u skladu sa preporukom ministara finansija EU od 13. jula.

Ministri EU zatražili su u julu od Rima da smanji svoj strukturni deficit za 0,6 odsto BDP-a. U budžetskom planu koji je bio dostavljen Komisiji taj deficit je povećan za 0,8 procenata BDP-a.

„Vlada Italije otvoreno i svesno ide protiv pravila na koje se obavezala“, kazao je Dombrovskis, dodajući da Italija ima drugi najviši nivo duga u odnosu na BDP u Evropskoj uniji, koji je iznosio 131,2 odsto 2017. godine, i najviše troškove servisiranja duga u Evropi.

„Rashodi od kamata u Italiji su 2017. godini iznosili oko 65,5 milijardi evra, ili 3,8 procenata BDP-a, što je gotovo jednako iznosu javnih sredstava opredeljenih za obrazovanje“, navela je Komisija.

Italija smatra da će njena mera povećanja potrošnje podstaći ekonomski rast, što će pomoći smanjenju udela duga u BDP-u.

Međutim, Komisija je ocenila da su pretpostavke o rastu previše optimistične i da to posledično dovodi u pitanje i smanjenja italijanskog duga.

„Iskustva su pokazala više puta da veći fiskalni deficiti i dug ne donose trajni rast, a prekomerni dug čini vašu ekonomiju ranjivijom na buduće krize“, naveo je Dombrovskis.

„Stoga, ako se labava fiskalna politika negativno odrazi na poverenje, ona može u stvari imati suprotan efekat na rast“, dodao je on.

Dombrovskis je napomenuo da će, ukoliko Rim ne promeni nacrt budžeta u naredne tri nedelje, Komisija biti spremna da otvori disciplinski postupak protiv zemlje, takozvani postupak prekomernog deficita, na osnovu nedovoljnog napretka u smanjivanju duga – što je obaveza prema zakonu EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar