U trendu

DP Vorld očekuje blago smanjenje brodskog kargo prevoza

DUBAI – Jedna od vodećih globalnih kompanija za upravljanje lukama, DP Vorld (World) iz Dubaija, saopštila je danas da očekuje blago posustajanje rasta obima brodskog kargo transporta u tekućem tromesečju, nakon što je obim porastao za 8,1 odsto u trećem kvartalu.

Poremećaji u globalnom lancu snabdevanja zbog pandemijskih mera lokdauna i neočekivano brz oporavak trgovine doveli su do nestašice brodskih kontejnera, zagušenja u lukama i ekstremnog skoka cena vozarina.

„Kratkoročni izgledi ostaju pozitivni, ali očekujemo ublažavanje stope rasta u poslednjem tromesečju“, naveo je u saopštenju predsednik DP Vorlda Sultan Ahmed bin Sulajem, prenosi Rojters.

Dodao je da su razlozi za ovakvu procenu situacija sa bolešću kovid-19 koja se ne smiruje, ograničenja u lancu snabdevanja i geopolitičke neizvesnosti.

DP Vorld, koji upravlja sa preko 90 lučkih terminala na šest kontinenata, realizovao je u trećem kvartalu transport 19,8 miliona brodskih kontejnera, dok je u periodu januar-septembar tekuće godine zabeležio rast obima od 11,9 posto, na 58,4 miliona kontejnera, navodi se saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.