U trendu

Dragi: Dogovor EU i SAD o smirivanju tenzija je dobar signal

FRANKFURT – Dogovor postignut između EU i SAD o smirivanju trgovinskih tenzija je dobar signal, ocenio je danas predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

On je, na konferenciji za novinare održanoj nakon zasedanja te institucije, rekao da nije u potpunosti upoznat sa sadržajem dogovorenog, ali da je dogovor „dokaz da ponovo postoji spremnost za razgovore o trgovinskim pitanjima u multilateralnom trgovinskom okviru“, prenosi agencija AP.

Naveo je i da evrozona ostvaruje „solidan i sveobuhvatan rast“, ali da su joj i dalje potrebni „značajni podsticaji monetarne politike“, i da je prisutna velika neizvesnost povezana s opasnostima od protekcionizma.

Dragi je govorio nakon što je 25-člani Upravni savet ECB-a izglasao zadržavanje kamatnih stopa na nepromenjenom nivou, uz poruku da kamate neće rasti u dobrom delu 2019. godine.

ECB je, takođe, potvrdila da će do kraja godine ugasiti mesečni program otkupa obveznica, u sklopu kojeg se u bankarski sistem ubrizgava 2.400 milijardi evra, u nastojanju da se podigne inflacija i podrži privredni rast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.