U trendu

Dragi: Novi podsticaji ECB ako inflacija na ubrza

SINTRA – Evropska centralna banka ponovo će morati da ublaži monetarnu politiku, bilo kroz novo smanjenje kamata ili kupovinu aktiva, ako inflacija ne počne da se kreće prema svom cilju, izjavio je danas predsednik ECB Mario Dragi.

„U odsustvu poboljšanja, ugrožen je kontinurani povratak inflacije u granice našeg cilja, zbog čega će biti potrebni dodatni podsticaji“, rekao je Dragi na godišnjoj konferenciji ECB u Sintri, u Portugaliji, a prenosi agencija Rojters.

NJegova izjava je izazvala da evro padne za čevtrinu procenta prema dolaru u svega par minuta.

Dragi je dodao da još uvek postoji „značajan prostor“ za dodatnu kupovinu aktiva i da „dalje smanjenje kamatnih stopa i mere za ublažavanje bilo kakvih nuspojava ostaju deo“ raspoloživih instrumenata ECB-a.

„Koristićemo svu fleksibilnost u okviru naših nadležnosti da ostvarimo svoj mandat i to ćemo učiniti ponovo kako bismo odgovorili na svaku pretnju cenovnoj stabilnosti u budućnosti“, zaključio je Dragi.

ECB ne uspeva od 2013. godine da „dobaci“ do ciljane inflacije koja je nešto malo ispod dva posto, a usporavanje ekonomije usled globalnog trgovinskog rata povećalo je rizik da će rast cena još više posustati, poništavajući efekte do sada nezabeleženih mera monetarnog ublažavanja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.