U trendu

Dragi: Smanjili smo energetsku zavisnost od ruskog gasa

MILANO – Napori koje je uložila Italija da u kratkom roku smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog prirodnog gasa učinili su je manje ranjivom na prekide isporuka, izjavio je danas premijer Mario Dragi i istakao da su skladišta gasa 80 odsto popunjena uoči zime i da je na Italija na pravom putu da rezerve popuni na 90 odsto do oktobra.

Dragi je na godišnjem letnjem festivalu u primorskom gradu Rimini na Jadranu rekao da je Italija smanjila svoje oslanjanje na ruski prirodni gas sa 40 odsto prošle godine na upola manje ove godine jer je uspela da pronađe novih dobavljače u zemljama od Alžira do Azerbejdžana, prenosi AP.

Italija bi mogla da postane potpuno nezavisna od ruskog gasa do jeseni 2024. godine ako instalira dva nova postrojenja za regasifikaciju, dodao je premijer Dragi.

„Naš cilj diversifikacije sa ruskog gasa bio je od suštinskog značaja da građanima i preduzećima pružimo veću sigurnost u pogledu stabilnosti snabdevanja“, rekao je Dragi, koji je podneo ostavku prošlog meseca nakon što su ključne desničarske stranke povukle podršku njegovoj vladi jedinstva.

Dragi će zadržati funkciju premijera do formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 25. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.