U trendu

Draskovic: Baze podataka RGZ ostale su netaknute

BEOGRAD – Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković izjavio je da je pre oko mesec dana na RGZ izvedena računarska sabotaža virusom „Ransover fobos“ koji se koristi da bi se blokorao sistem i zaključali fajlovi, a potom i tražio otkup za otkljucavanje.

Drašković je za današnji „Blic“ rekao da je u slučaju RGZ ponašanje virusa bilo atipično i da u fajlovima nije bilo zahteva za odštetu.

Prema njegovim rečima napad je izvden iz četiri zemlje i to iz Holandije, Bugarske, sa Sejšela i iz Litvanije.

“ Nakon analize i forenzike, utvrđeno je da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ, kako bi saznali šta da zaključaju. Blokirali su rad naših pojedinih aplikacija, a onda smo mi iz bezbednosnih razloga zaključali ceo sistem“ , objasnio je razloge zaključavanja Drašković.

Dodao je da su baze podataka ostale netaknute.

Naveo je da je RGZ institucija sa najviše aplikacija, ukupno 28 za građane i privredu, 23 za državne organe kao i interne aplikacije te da ih hakeri nisu sve oštetili ali su kompromitovali šest personalnih računara od ukupno 3.500 kao i 20 od ukupno 460 servera.

On je pojasnio da je moralo da se prođe kroz ceo sistem i da se dubinski proveri svaki računar te da su zato bile potrebne tri nedelje da bi se sistem vratio u normalu.

Takođe i da je Zavod imao tzv. bekapove za sve podatke i da se uspešno odbranio od do sada najvećeg hakerskog napada u zemlji.

Naveo je da su u odbrani podataka našim stručnjacima pomagali i ljudi iz tima koji štiti rusku vladu, kao i američki i evropski stručnjaci

Objašnjavajući kako građani sada mogu da dođu do usluga Zavoda, Drašković je rekao da građani i privreda mogu preko pisarnica RGZ da podnesu zahtev.

“ To je moguće i preko 28 servisa RGZ ili usluga profesionalnih geodetskih organizacija, advokatskih kancelarija i javnih beležnika. Sve to može da se obavi digitalno, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, potpuno besplatno i bez dolaska u prostorije Zavoda“, rekao je direktor RGZ.

Istakao je da se psolovi u RGZ rade na bazi formalnog principa i da bi građani službenicima katastra za nepokretnosti trebalo da se obraćaju isključivo pismenim putem.

„Samo tako ćemo imati uvid u zahtev a možemo i da pratimo njegovu realizaciju. Na taj način smo unutar sistema uveli i nultu toleranciju na korupciju“, istakao je Borko Drašković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar