U trendu

Drašković želi da preuzme upravljanje Agrokorovim biznisom u Srbiji

Vlasnik koncerna Svislajon Takovo Rodoljub Drašković ponudio je vlasniku hrvatskog Agrokora Ivici Todoriću i Vladi Srbije da preuzme upravljanje Agrokorovim firmama u Srbiji, a da na kraju sancije dobije 35 odsto udela u vlasništu tih firmi, objavio je Nedeljnik.

Agrokor u Srbiji poseduje trgovinski lanac Merkator S i proizvodne kompanije Frikom, Dijamant, Mivela i Kikindski mlin.

„Koncern Svislajon Takovo spreman je da preuzme upravljanje na ograničeni period od četiri godine celokupnim Agrokorovim biznisom u Srbiji. Prvi uslov je da imam punu samostalnost u odlučivanju i rukovodjenju“, rekao je Drašković za Nedeljnik.

On tvrdi da je upoznat s poslovanjem Agrokora u Srbiji i da bi mu trebalo mesec i po da pokrene oporavak.

„Išao bih na restrukturiranje kroz revitalizaciju i sanaciju stanja. Preuzimam obavezu da izmirim više od 1.000 dobavljača do kraja ove godine i da poštujem 90 dana kao rok plaćanja od nastanka dužničko-poverilačkih odnosa“, rekao je Drašković.

Kako je dodao, već od januara naredne godine počeo bi bankama  –  poveriocima firmi Agrokora u Srbiji da mesečno vraća pet miliona evra.

„S bankama bih se dogovorio odmah po preuzimanju sistema o reprogramu do kraja godine, dogovorio da od 1. januara 2018. napravimo anuitete otplate koji bi se poštovali i dogovorili bismo se o godišnjem nivou kamata. Nema ni trunke nepoverenja izmedju banaka i mog poslovnog sistema i to što bismo se dogovorili s bankama, s naše strane bilo bi realizovano 100 odsto“, rekao je Drašković.

Njegova je procena da bi do kraja godine uspeo da završi kompletnu finansijsku konsolidaciju sistema Agrokora u Srbiji i da bi svi krediti bili vraćeni u naredne dve godine.

„Država Srbija treba da preuzme obavezu isplate otpremnina za tehnološki višak. Znam da u srpskom delu Agrokora od 12.000 zaposlenih ima 25 i 30 odsto tehnološkog viška. To su nesposobni kadrovi i više ih je u trgovini“, kazao je Drašković.

Njegov zahtev bio bi i da države Srbije na četiri godine oslobodi poreza na dobit Agrokorovih firmi da bi se olakšala finansijska konsolidacija sistema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)