U trendu

DRI: Veći budžeti na lokalnom nivou češće pod lupom

BEOGRAD – Pojedini gradovi u Srbiji poseduju imovinu vrednu više od milijardu dinara, ali ne poseduju evidenciju za nju, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor dr Duško Pejović.

On je na konferenciji „Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou“, naglasio da pojedine opštine nemaju pomoćne knjige evidencije, i da se postavlja pitanje kako onda izvršavaju popis imovine i obaveza.

„Tokom sprovođenja revizija kod jedinica lokalnih samouprava nailazili smo na situacije da se postupci javnih nabavki uopšte ne sprovode iako je bilo nabavljanja i plaćanja“, rekao je Pejović.

On je dodao da se 60 do 80 odsto od ukupnih nepravilnosti na lokalnom nivou odnosi na plate, javne nabavke i preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija.

„Veći budžeti na lokalnom nivou biće češće revidirani, tako da očekujemo da će Grad Beograd biti revidiran svake godine“, poručio je generalni državni revizor.

Govoreći o promenama u DRI, Pejović je najavio da će ubuduće revizija finansijskih izveštaja biti vršena zasebno od revizije pravilnosti poslovanja, što će biti efikasnije, navodi se u saopštenju DRI.

„Suština promena je da ćemo brže sprovoditi revizije finansijskih izveštaja. Ubuduće one će biti sastavni deo završnog računa subjekta kog smo revidirali. Odlučili smo i da ovu vrstu revizije sledeće godine počnemo u decembru kako bismo mogli da ocenimo sistem interne finansijske kontrole i interne revizije u godini u kojoj vršimo reviziju“, istakao je Pejović.

Prema njegovim rečima, odvojenim sprovođenjem revizija finansijskih izveštaja i revizija pravilnosti poslovanja, državni revizori će brže stizati do subjekata revizije.

On je objasnio da je DRI do sada vršila reviziju i davala preporuke subjektima, ali da će ubuduće vršiti i reviziju sprovođenja datih preporuka.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici, predsednici opština, načelnici uprava, načelnici odeljenja za finansije i budžet i interni revizori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.