U trendu

Drugi dan štrajka Lufthanze, otkazano 900 letova

Nemačka aviokompanija Lufhanza (Lufthansa) otkazala je danas više od 900 letova, drugog dana štrajka pilota, koji će prema najavi trajati i sutra.

Posle otkazivanja 876 letova juče, danas je otkazano još 912 letova, od čega 82 dugolinijska, što pogadja oko 115.000 putnika, u dolasku ili odlasku iz Nemačke, upozorila je aviokompanija.

Sa svoje strane, sindikat pilota Kokpit (Cockpit) upozorio je da će se štrajk nastaviti i sutra, ovog puta će se odnositi na kratkolinijske letove. U toku dana treba da se objavi koliko letova će biti otkazano sutra.

Sindikat ukazuje da nije bilo povećanja plata pet godina i da su zaposleni zbog inflacije snosili veliki gubitak kupovne moći, dok je kompanija istovremeno ostvarivala profit. Zbog toga se traži retroaktivno povećanje plata u proseku za 3,6 odsto godišnje, što je daleko od 2,5 odsto koliko nudi uprava.

Ovaj štrajk ne pogadja druge kompanije u grupi Lufthanza odnosno Jurovings (Eurowings), Džermanvings (Germanwings), Svis (Swiss), Ostrijan erlajns (Austrian Airlines), Er Dolomiti (Air Dolomiti) i Brasels erlajns (Brussels Airlines).

Kao i za trinaest prethodnih štrajkova pilota od proleća 2014. godine Lufthanza se trudi da ograniči uticaj štrajka na putnike, upozoravajući unapred svoje klijente da ne dodju na aerodrom, rezervišući hiljade hotelskih soba oko aerodroma u Frankfurtu i Minhenu, koji su najfrekventniji centri, ili nudeći putnicima da im vrati novac ili zameni avionske karte.

Prema tabloidu Bild, svaki dan štrajka košta Lufthanzu oko 10 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar