U trendu

Drugo predstavljanje Beograda za „Expo 2027“ 28. nov u Parizu

BEOGRAD – Srbija će se još jednom predstaviti povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe „Expo 2027“ sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ 28. novembra u Parizu, na 171. Generalnoj Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Na predstavljanju će govoriti ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić, a tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Brnabić, najavila je organizacija „Belgrade Expo 2027“.

Beograd će predstaviti i prestižni srpski umetnici – violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Đokovića, navodi se u saopštenju.

To će biti drugo predstavljanje kandidature Beograda u Parizu, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu BIE.

Zemlju domaćina „Expo“ 2027. izabraće 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

„To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti“, navodi se u sapštenju.

Ističe se i da Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije i da je lider u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji.

Očekuje se da Beograd, ako bude izabran za domaćina, poseti više od 2,6 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko 1,1 milijardi evra.

Republika Srbija i Beograd dokazali su u brojnim prilikama do sada da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima, navodi se u saopštenju.

„U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših Orlova, iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Đoković zasija, od severa do juga naše zemlje, sve građanke i građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata Expo 2027“.

U saopštenju se podseća da je ministar Mali na prvom predstavljanju Srbije izjavio da je kandidatura još jedan pokazatelj koliko je Srbija napredovala, što je prepoznato i priznato u celom svetu.

„Ministar je naglasio da je Srbija ekonomski, kulturni, turistički i sportski centar ovog dela Evrope, kao i da su Republika Srbija i Grad Beograd u potpunosti spremni da organizuju manifestaciju kao što je Expo 2027“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da upravo zbog toga ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je Srbiju tokom septembra.

Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes istakao je da bi organizacija specijalizovane izložbe Expo Belgrade 2027 bila izuzetno važan događaj za ceo Balkan, kao i da bi ovaj projekat podstakao dalji razvoj Beograda i savršeno se uklopio u ono što grad i država žele da postignu u narednim decenijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar